Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Denetimli Serbestlik

Die Bewährung-Probation

Erol CİHAN


Türk Hukuku bakımından Denetimli Serbestlik Tedbiri; suçtan zarar gören kişileri ve suç isnadı altında bulunan kişilerin topluma kazandırılması sürecinde yardımcı alternatif bir kurumdur. Kanunumuzda bir yaptırım olarak düzenlenmemiştir. İki izlilik ilkesi gereğince, güvenlik tedbirleri ve cezalarla birlikte uygulanabileceği gibi ayrı ayrı da uygulanabilmektedir. Fakat ceza ilişkisini düşüren bir kurum niteliğinde de değerlendirilmemelidir. Denetimli Serbestlik Tedbiri, özünde insan onuruna saygı ilkesini barındırmaktadır. Ceza Hukukunun “ultima ratio” (son çare) karakterini uygulanabilir kılar. Denetimli Serbestlik Tedbiri, kişileri rehabilite etmeyi hedefleyen ve onlara ceza adaletinin tanıdığı ikinci şans sayesinde suçluluk ile mücadele amacı taşıyan yardımcı bir kurumdur. Özünde bir yaptırım değildir. Bu nedenle dayandığı temel ilkeleri farklıdır. Toplumsal barışa, suçlu bireylerin yeniden topluma kazandırılmasına hizmet eder.

Denetimli Serbestlik Tedbiri, Ceza Adaleti, Onarıcı Adalet, İki İzlilik İlkesi, Denetimli Serbestlik Tedbirinin Yardım Edici Karakteri.

Probation measures on the Turkish law; is an organization that people suffering from people of crimes and criminal records to support within in the reintegration process. In our law, it is not regulated as a sanction. The two-trier system basically in accordance with the security measures be implemented separately and can be applied with penalties. But the relationship should not be considered criminal in nature reduced authority amnesty. Primarily to the principle of respect for human dignity includes probation measures. “Ultima ratio” character of the Penal Code makes it possible. Probation measure of people who aim is to rehabilitate them and acquaintance of the criminal justice system an organization with the purpose of helping the fight against crime and the second chance. In essence, it is not a sanction. Therefore, the basic principles are different. The social peace, injured individuals guilty of the crime of the company to gain the understanding of restorative justice and serve within the framework of protection.

The Probation Measures, Criminal Justice, Restorative Justice, The Two-Trier System, The Aid Character of the Probation Measures.

GİRİŞ

Denetimli Serbestlik tedbiri ülkeden ülkeye değişmektedir. Çünkü her ülkenin Ceza Hukuku özellikleri farklılık arz etmektedir1. İnfaz hukukunu da yakından ilgilendiren Denetimli Serbestlik kurumu, yasa yapma tekniği açısından bazı hükümleri maddi ceza hukuku kanunlarında, bazı hükümleri de İnfaz Kanunu’nda yer alacak şekilde düzenlene gelmiştir2.

Denetimli serbestlik, kişilerin rehabilite edilmesini, ıslah edilmesini amaçlayan bir Ceza Hukuku kurumudur. Böylelikle toplumdan kopmaması gereken hükümlüler, hem toplum içinde tekrar sosyalleşecek, hem de barınma, meslek edinme veya varsa bir madde bağımlılığından kurtulma için devlet desteği alınacaktır. Tedbirin çok yönlü yararları söz konusudur.

19. yy son kısmına nispeten de 20. yy başlarında uygulanmaya başlayan modern denetimli serbestlik kurumu, suç kariyerlerinin başlangıcında olan kişilere ikinci bir şans verilmek için farklı kültürlerde farklı biçimlerde harmanlanmıştır3.