Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Avrupa Sigorta Sözleşmesi Hukuku Uzmanlar Grubu Toplantısı 9-10 Eylül 2013 Müzakere Belgesi 5: Sorumluluk Sigortaları

İlknur ULUĞ CİCİM


Sorumluluk sigortaları; sigortalıyı dava yoluyla ileri sürülen sorumluluk risklerinden ve sigorta poliçesi kapsamında yer alan benzer taleplerden korumayı amaçlar. Sorumluluk sigortaları aynı zamanda, üçüncü kişilerin sigorta ile ilgili taleplerine karşı özel bir koruma sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.

1. EKONOMİK ETKİ

Genel Sorumluluk Sigortaları; Avrupalı sigortalıların primlerinin oldukça küçük bir kısmını oluşturmaktadır. Avrupa’da hayat dışı sigorta primlerinin sadece %7’lik kısmı sorumluluk sigortaları için sigorta edilmiştir. 2011 yılında Avrupa’da genel sorumluluk sigortaları için ödenen primlerin toplamı 26 milyar Euro’dur. (İsviçre, Norveç, İzlanda, Türkiye, Lihtenştayn1)

Sorumluluk sigortasının ekonomik etkisi sadece bu rakamlarla sınırlı değildir. Belirli faaliyetler yeterli derecede zorunlu sigorta koruması sağlanmadan gerçekleştirilemez. Dolayısıyla; diğer üye devletler için sigorta korumasına sahip olma, meslek sahipleri ya da şirketlerin hizmetlerini sınır dışına sunmaları bakımından hayati bir önem taşımaktadır.