Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Uluslararası Elkoyma Kararlarının Doğrudan Tanınması ve Yerine Getirilmesine Yönelik Yeni AB Sistemi ve Türkiye’ye Etkileri

Mustafa TAŞKIN

ÖZET:

Biz bu makalede önce, Türk hukukunda elkoyma koruma tedbiriyle ilgili kısa açıklamalarda bulunacağız. Ardından elkoyma kararlarının yerine getirilmesini irdeleyecek ve özellikle uluslararası elkoyma kararlarının yerine getirilmesi konusunda Ülkemizde halen uygulanmakta olan sistemi kısaca inceleyeceğiz. Ardından da yukarıda belirtilen Konsey Çerçeve Kararı ile getirilen yeni sistemi ele alacağız. Üye devletlerden birisi tarafından verilen malvarlığına veya delillere el konulmasına ilişkin kararların, diğer bir Avrupa Birliğine üye devletlerde yerine getirilmesi konusunda Çerçeve Kararın nasıl bir usul öngördüğünü ortaya koymaya çalışacağız. Son olarak da, -sonuç yerine olmak üzere- bu yeni sistemin yakın gelecekte Ülkemizde meydana getireceği etkileri incelemeye çalışacağız.

Anahtar Kelimeler: Uluslar arası Elkoyma Kararları, Yabancı Mahkeme Kararlarının Tanınması ve Tenfizi, Yerine Getirme, Malvarlığının Dondurulması, Müsadere, İstinabe.

Giriş

Günümüzde, genel olarak ceza yargılaması konusunda, özel olarak da elkoyma kararlarının yerine getirilmesi konusunda, uluslararası işbirliği kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla değişik uluslararası sözleşmeler imzalanmış ve bir sistem kurulmuştur.

Bu bağlamda Avrupa Konseyi, Avrupa Birliğinde Malvarlığına veya Delillere El Konulması Kararlarının Yerine Getirilmesine ilişkin, 22 Temmuz 2003 tarihli ve 2003/577/JHA sayılı Konsey Çerçeve Kararını kabul etmiştir. Konsey, üye devletlere, Çerçeve Kararın hükümlerini mevzuatlarına geçirmeleri amacıyla 2 Ağustos 2005 tarihine kadar süre vermiştir. Üye devletler belirtilen süre zarfında çerçeve karar hükümlerini iç hukuklarında uygulanır hale getirmişlerdir1. Bu hükümler, Avrupa Birliği müzakere sürecinde bulunan Ülkemiz bakımından da önem arz etmektedir.