Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama Suçu ve Hırsızlık Malının Satın Alınması

‘Laundering Assets From Crime’ Offence and Purchase of
 Stolen Goods

Necati MERAN

Makalede, Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması suçunun Türk Ceza Hukukundaki uygulaması ve hırsızlık malının satın alınması suçundan ayrıştırılmasına ilişkin öneriler sunulmuştur.

Hırsızlık Malının Satın Alınması, Suç Geliri, Aklama, Karapara, Tüzel Kişi, Güvenlik Tedbiri, İznin İptali, Müsadere.

In the article, the suggestions regarding the implementation of laundering assets from crime offence in Turkish Criminal Law and the distinctions from the purchase of stolen goods are put forward.

Purchase of Stolen Goods, Crime Revenues, Laundering, Black Money, Legal Person, Security Measures, Cancellation of Permission, Confiscation.

I. Genel Olarak

Gelirin kanunsuz yollardan elde edildiğinin tespit edilmesi halinde, bu gelire Devlet tarafından el konulması, söz konusu geliri elde edenler için hapis ve para cezaları söz konusu olmaktadır. Bu nedenlerle, yasa dışı yollardan elde edilen gelirin, elde edenlerce risksiz ve rahat bir şekilde kullanılabilmesi için aklanması; yani kaynağının gizlenerek yasal yollardan elde edilmiş gibi gösterilmesi gerekmektedir.1 Hukukumuzda bu tür gelirler için “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerleri” kavramı kullanılmakta; hukuki düzenlemelerde, “karapara” kavramı kullanılmamakla2 birlikte, aklama denilince, akla “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerleri” ve eski ifadesiyle “karapara” gelmektedir.

15 Kasım 2000’de BM Genel Kurulu tarafından kabul edilmiş, Türkiye’nin 30.01.2003 tarihli ve 4800 sayılı Kanunla kabul ettiği, organize suçlarla mücadelede ilk uluslararası belge olan Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi (Palermo Konvansiyonu), Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçılığına Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi (Viyana Konvansiyonu), 1990 tarihli Suç Gelirlerinin Aklanması, Aranması, Zapt Edilmesi ve Müsadere Edilmesi Hakkında Avrupa Konseyi Sözleşmesi (Strazburg Konvansiyonu) ve bu sözleşmenin uluslararası gelişmelere göre güncellenen Terörizmin Finansmanı ve Suçtan Elde Edilen Gelirlerin Aklanması, Aranması, Elkonması ve Müsaderesi Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi (Varşova Sözleşmesi) suçtan kaynaklanan gelirlerin aklanması ve yolsuzlukla mücadele için oluşturulmuş taraf ülkelerin kanunlarına dayanak teşkil eden sözleşmelerdir.

Yolsuzlukla mücadele bağlamında karaparanın aklanmasının önlenmesi için, TCK’nın 282’nci maddesinde, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçu düzenlenmiştir.