Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Bireysel Başvuru Karar İncelemesi - Karar Künyesi: Anayasa Mahkemesi İkinci Bölüm Kararı, Tevfik Baltacı Başvurusu, Başvuru No: 2013/8074, Karar Tarihi: 09.03.2016

Anayasa Mahkemesi, inceleme konusu kararında, idari otoritelerin iyi yönetişim ve idarenin bütünlüğü ilkelerine aykırı olarak, kusurlu davranışları sonucu bireylere yaptıkları yersiz ödemelerin 5510 sayılı Kanun’un 96. maddesinin (a) bendi uyarınca tahsil edilmesini, mülkiyet hakkına yapılmış ölçüsüz bir müdahale saymış ve mülkiyet hakkının ihlaline karar vermiştir.

İyi Yönetişim, İdarenin Bütünlüğü, Mülkiyet Hakkı, İdarenin Kusuru, Ölçülülük İlkesi.

Dans le cadre du présent compte rendu sur l’arrêt Tevfik Baltacı (numéro de recours: 2013/8074, date de l’arrêt: 09.03.2016), le conseil constitutionnel a décidé de ne pas réclamer des sommes indûment versées par une autorité administrative, en appliquant l’alinéa (a) de l’article 96 de la loi n° 5510, aux individus qui contiennent des fautes graves qui violent les principes de bonne gouvernance et de l’intégrité de l’administration, cette intervention immodérée constitue une violation du droit de propriété.

Bonne Gouvernance, Intégrité de l’administration, Droit de Propriété, Faute de l’administration, Principe de Proportionnalité.

I. OLAY

Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunan T….. B….. (“başvurucu”), Orman Genel Müdürlüğü’nde mühendis olarak çalışırken memuriyet görevinden ayrılarak 11.7.1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’na tâbi olarak çalışmaya devam etmiştir. Başvurucu 1989 yılında emekli olmuş ve kendisine 506 sayılı Kanun uyarınca yaşlılık aylığı bağlanmıştır. Başvurucu emekli olduktan sonra 6.10.1998 tarihinde, yeniden 14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tâbi olarak Orman Genel Müdürlüğü’nde göreve başlamıştır. Başvurucu memur olarak tekrar göreve başladığını belirterek almakta olduğu yaşlılık aylığı ödemelerinin durdurulması talebiyle 26.10.1998 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Müdürlüğü’ne (başvuru tarihi itibariyle Sosyal Sigortalar Kurumu-SSK) başvurmuştur. SSK tarafından verilen yazılı cevapta kurum mevzuatında, kurumdan yaşlılık aylığı almakta iken 657 sayılı Kanun’a tâbi olarak çalışmaya başlayanların aylıklarının durdurulması veya iptal edilmesi ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmadığı ifade edilmiş, başvurucunun talebi doğrultusunda bir işlem yapılmasının mümkün olmadığı hususu kendisine bildirilmiştir.

21.4.2005 tarihli ve 5335 sayılı Kanun’un 30. Maddesinin ikinci fıkrasında yapılan düzenleme ile, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanların bu aylıkları kesilmeksizin genel ve katma bütçeli idareler de dâhil olmak üzere Kanun’da belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılamayacağı hüküm altına alınmıştır.

İlgili değişiklik sonrası, başvurucu veya görev yaptığı Kurum tarafından başvurucunun 5335 sayılı Kanun kapsamında kurumda çalışmaya devam ettiği yönünde Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na (SGK) herhangi bir bildirim yapılmamış, 5335 sayılı Kanun’da yer alan düzenlemeye rağmen başvurucuya yapılan yaşlılık aylığı ödemesine son verilmemiştir.