Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Bilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında ve Kütüklerinde Kopyalama ve Bunlara Elkoyma

Aslan ÖLMEZ

ÖZET:

CMK m. 134’te düzenlenmiş bulunan ve özel bir arama ve elkoyma hali olan bilgisayarlarda, bilgisayar programlarında ve kütüklerinde arama yapma, kopyalama ve elkoyma tedbirlerinin hangi durumlarda ve hangi aşamalarda ve hangi bilgisayarlar üzerinde uygulanabileceği çalışmada ayrıntılı olarak ele alınarak incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Elkoyma, Kopyalama, Arama, Bilgisayar, Bilgisayar Programı, Bilgisayar Kütüğü, Kovuşturma Aşaması, Soruşturma Aşaması, Koruma Tedbiri.

1. Genel Olarak

Günümüzde bilgisayar teknolojisinin hızla ilerlemesi nedeniyle, hemen hemen tüm işlemler bilgisayarlar aracılığı ile yapılmaktadır. Şirketler, bankalar ve hatta kişiler kayıtlarını bilgisayarlarda saklamaktadır. Bu durum, işlerde büyük kolaylık ve verim sağladığı gibi suç işleme ve delilleri yok etmede de kolaylıklar sağlamaktadır. İşte bu durum karşısında CMK’da bir düzenleme yapılarak teknolojinin gelişirken beraberinde getirdiği bu tür olumsuzlukları en aza indirmeye ve hatta ortadan kaldırmaya çalışıldığı görülmektedir.

En basit şekliyle “girdi”, “süreç”, “çıktı” işlemlerini gerçekleştiren bir yapıya sahip olan bilgisayar; elektrik, manyetik, optik, elektrokimyasal veya diğer yüksek hızda mantıki bilgi işlem uygulaması yapan, aritmetik veya depolama işlevi olan veya doğrudan ilgili yere bu bilgiyi ileten veya böyle bilgileri birleştirme işlemi yapan aygıttır; ancak, otomatik daktilo, telesekreter, taşınabilir el hesap makineleri ve diğer benzeri aygıtlar bilgisayar sayılmazlar. Bu kapsamlı tanımda da görüldüğü üzere genel olarak bilgisayar, otomatik bilgi işlemcisi, bilgi deposu veya haberleşme aygıtıdır.1