Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Nasyonal Sosyalizm ve III. Reich Dönemi Almanyası’nda Siyasi Sistem

National Socialism and the Political System of Germany in the Third Reich Period

Emrah ŞİMŞİR

Bu çalışmada öncelikle nasyonal sosyalizmin fikri, felsefi, tarihi temelleri ve kaynakları ele alınmıştır. İkinci olarak, Birinci Dünya Savaşı’nı sona erdiren ve dolayısıyla II. Reich’ı yıkan gelişmeler incelenmiştir. Bunun yanı sıra, bir “ara dönem” niteliğindeki Weimar Cumhuriyeti tecrübesi, çeşitli boyutlarıyla mercek altına alınmış; Hitler ve nasyonal sosyalizmin yükselişi olgusu masaya yatırılmıştır. Son olarak, nasyonal sosyalist iktidarın kurulması ve pekişmesi, keza yeni rejimin siyasi, idari, hukuki yapısı ile askeri, dini, sosyal ve kültürel alanlardaki icraatları araştırılmıştır. Bu sayede, nasyonal sosyalizmin birey, toplum ve devletle olan ilişkileri, gerek teorik gerekse pratik bazda ayrıntılı olarak ortaya konmuştur.

Hitler, Nasyonal Sosyalizm, III. Reich, Yahudi, Milliyetçilik, Almanya, NSDAP, Irkçılık.

In this study, first of all, intellectual, philosophical, historical fundamentals and resources of national socialism are discussed. Secondly, events which ended the First World War and destroyed the II. Reich are examined. Besides these, as an “interim regime”, experience of the Weimar Republic and its dimensions are put under the spotlight; the rise of Hitler and national socialism is investigated. Finally, establishment and strengthening of national socialist government, as well as the new regime’s political, administrative, legal structure and military, religious, social, cultural actions of it are studied. In this way, relations of national socialism with individuals, society and state are put forward in detail on both theoretical and practical basis.

Hitler, National Socialism, III. Reich, Jew, Nationalism, Germany, NSDAP, Racism.

GİRİŞ

Nasyonal sosyalist düşünce, Almanya’nın yüz yüze geldiği siyasi, iktisadi, sosyal, dini ve kültürel meseleleri kendi özgün anlayışı doğrultusunda çözümlemeye çalışmıştır. Bu çözümleme çabası salt teorik planda kalmamış; pratik düzleme de yansımıştır. İşte çalışmamızın ana eksenini, nasyonal sosyalist düşünce sistemi ve bu sistem doğrultusunda hayata geçirilen III. Reich Dönemi Almanyası’ndaki devlet ve siyaset mekanizması oluşturmaktadır.

Bu çalışma sayesinde, öncelikle nasyonal sosyalist düşünceye kaynak teşkil eden fikri ve fiili birikim, tarihsel çerçevede sunulmuştur. Bunun yanı sıra, nasyonal sosyalist düşüncenin ve III. Reich Dönemi Almanyası’nın, Alman küresel hegemonyasını gerçekleştirmede başarılı olup olmadığı da irdelenmiştir. Araştırmanın konusu, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi önderliğindeki nasyonal sosyalist akım ve bunun ürünü olan III. Alman İmparatorluğu ile sınırlı tutulmuş; Hitler’in temsil ettiği çizginin dışındaki milliyetçi akımlar inceleme dışı bırakılmıştır.