Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Landau Eyalet Mahkemesi'nin Bir Kira Sözleşmesi Kapsamında Teras Kavramının Özellikleri Konulu Kararı

Ömer Faruk KAYAALP

Hüküm

Gerekçeler

1. Davacılar, kira sözleşmesinde belirlenen oturma alanı ile fiili oturma alanı arasındaki %10'un üzerindeki farktan dolayı, fazla ödenen kira bedelinin iadesini talep etme hakkına sahiptir. Fiili oturma alanı vaat edilen oturma alanından %10'dan daha az bir farklılık gösteriyorsa, bu durum kiralanan bahçeli bir müstakil konut söz konusu olduğunda da kira bedeli indirimine gerekçe teşkil edecek bir ayıp olarak değerlendirilir.1

Landau/Pfalz Sulh Hukuk Mahkemesi, isabetli biçimde, terasın oturma alanına dahil olmadığına karar vermiştir. Delillerin toplanmasının ardından, kira sözleşmesi kapsamında müstakil konutla birlikte teras da kiralanmış olsaydı bile, halihazırdaki iç avlunun Oturma Alanı Tüzüğü çerçevesinde teras olarak hesaplanmaya müsait olmadığı görülmüştür.

Bununla birlikte davalının iddia ettiği üzere, davacıların kira süresinin başlamasından önce davalı tarafından kurulan terası yıkıp, orada kullanılmış kumtaşlarını başka bir taşınmaza aktarıp aktarmadığı konusu açıklığa kavuşamayabilir.