Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza Muhakemesinde Anlaşma – Alman Federal Anayasa Mahkemesi'nin Kararı Sonrasında Bir Yıl

Johanna ERLER

27.6.-28.6.2014 tarihlerinde Bad Zwischenahn'daki 26. CMK-Nordsee Buluşması

"Alman Müdafileri" Birliği tarafından, Alman Anayasa Mahkemesi'nin İkinci Dairesi'nin BVerfG v. 19.3.2013 (JZ 2013, 676) tarih ve sayılı ceza muhakemesinde anlaşma konusuna ilişkin emsal içtihadından bir yıl sonra ara bilançosunu çıkarmak amacıyla CMK-Nordsee Buluşması'nı düzenledi.

Prof. Dr. GunnarDuttge (Universität Göttingen)'nin "bilimsel bakış açısıyla […] Alman Federal Anayasa Mahkemesi'nin Kararı" başlığı altında öncelikle bu kararın bütün aktörleri eşit seviyede hayal kırıklığına uğrattığı tespitini yaptığı günün ilk tebliğini sunmasından önce, Moderatör Avukat Dr. ChristianSchoop (Frankfurt a. M.) Anlaşma tarihine ilişkin kısa bir tarihi geçmiş konuşmasını yaptı. Bu karar birçok soruyu cevapsız bırakmış. Duttge, Al. CMK. prg. 257c yanında aydınlatma ilkesinde bir değişiklik olmaksızın geçerliliğinin tümüyle devam ettirilmesini bizatihi hayal olarak, Alman Federal Yüksek Mahkemesi tarafından başlanılan "alanın dördününün çözülemeyecek sorunu"nun devam ettirilmesi olarak değerlendirmektedir. Bu, her anlaşma anından birinin "ticari esasları" (az veya çok) delil elde etmenin daha erken zamanda sona ermesi gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Bilimin rolü, kendisi açısından 'bakış açısını sona erdirme'nin tekrar yalnızca nedeni aramak ve kusur atfı çember içine almaktan teşekkül etmemektedir. Kararla bağlantılı olarak şimdiye kadar türetilen çözümler, bu çözümlerin sahibi yazarların hukukun yönetim gücünün yeteceğine güvendiği ama uzun süredir bunun artık geçerli olmayan esaslı hatalar içermekteydi. Hukuk uygulaması normatif olarak tepkisiz kaldı. Bu probleme, sıklıkla dikkate alınmayan, yaklaşımlarda mevcut olmayan diğer normlarla bastırılmaktadır.

Duttge alternatif bir yaklaşımı tasarlamaktadır: hukuk uygulamasının makul bilinirliliği ve bağlantısına erişmek için, kuralların bilimin gereklilikleri altında türetilmesi gerekmektedir.