Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Alman Ceza Hukukunda İnsan Ticareti Suçuna İlişkin Genel Bir Bakış

Jan C. JOERDEN

I. "İNSAN TİCARETİ" KAVRAMININ TANIMLANMASI ARAYIŞI

„İnsan Ticareti“ deyiminin yalın kelime anlamı bu kavramın tanımı olarak para veya başka (parasal değeri olan) değerler karşılığında insan değiştirme anlamına gelmektedir1. Bununla birlikte, bu tanım, kaçınılamaz şuç unsuru olarak „insan ticareti“ suçunun dar yorumlanmasına yol açabilecek bu tür menkul mal değişimini zorunlu koşul kılmak güçlüğünü içermektedir. Bun nedenle, insan ticareti kavramının ceza hukukuna uygun tanımının yapılması zorunludur.

İnsan ticaretiyle mücadele ve cezalandırılabilirliğine ilişkin kurallar önemli ölçüde uluslararası hukuk taragından biçimlendirilmektedir. 1904 yılında Kız Çocuklarının Ticaretine Karşı Etkili Korumaya İlişkin İdari Önlemler Hakkındaki Antlaşmadan2 insan ticaretinin cezalandırılabilirliğine yönelik hukuki ön tespitleri düzenleyen3 günümüzdeki uluslararası sözleşmeler ve Avrupa hukuku düzenlemelerine kadar bu böyle ortaya çıkmıştır. İlgili suç tiplerinin yaratılmasına yönelik ilk geniş kapsamlı tanım4 ve yükümlülük, 2003 tarihli5 Palermo Protokolü‘nün 3 lit. a maddesinde bulunmaktadır. İnsan ticareti bu protokolü şöyle tanımlanmıştır:

Cebir veya şiddetin diğer türlerini kullanmak, kaçırmak, dolandırmak, kandırmak suretiyle, güç veya özel çaresizliğinden faydalanarak veya yardım ederek veya ücret ödeme ya da başka bir kimse üzerinde nüfuzu olan bir kimsenin rızasının alınmasına yönelik yarar sağlamak karşılığında, sömürmek amacıylakişileri işe alma, nakletmek, ikamet ettirmek, barındırmak veya[…] kabul etmek.Sömürmek, en azından başkasının fuhuşundan veya fuhuşun diğer biçimlerinden yararlanmayı, zorla çalıştırmayı veya zorla hizmet sunmayı, kölelik veya kölelik benzeri uygulamaları, esareti veya vücut organlarının alınmasını içermektedir.“