Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Federal Anayasa Mahkemesi
 (“basın Bürosu”) 
basın Açıklaması 
sy. 60/2013,
 9 Ekim 2013
 - 17 Eylül 2013 Kararı

Alev DİLBER

Anayasayı Koruma Dairesi Aracılığıyla Parlamenterlerin Gözlenmesi Katı Orantılılık Gerekliliklerine Tabidir

Bugün verilen kararla birlikte, Federal Anayasa Mahkemesi’nin İkinci Senatosu, Anayasayı Koruma Dairesi’nin Parlamento üyeleri tarafından önkoşullara ilişkin yapılan gözlemlere ilişkin mütalaasını vermiştir. Buna göre, söz konusu gözlem, bağımsız vekaletle yapılan bir müdahaleyi oluşturmakta olup, söz konusu husus katı orantılılık kurallarına ilişkindir. Federal Meclis’in eski üyesi olan ve Die Linke (Sol) olarak, mevcut Eyalet Meclisi’nin üyesi olan şikayetçinin çoktandır devam eden incelemesine göre, orantılılık kurallarına uyulmadığı görülmektedir.

1. Şikayetçi, Ekim 1999’dan beri Thüringen Eyalet Meclisi’nin üyesidir. Ekim 2005’den Eylül 2009’a kadar, Alman Federal Meclisi’nin üyesi olup, Die Linke meclis grubunun da genel başkan yardımcılığını yapmıştır. 2009 Güz döneminden beri, Thüringen’de Die Linke Partisi’nin meclis grubu genel başkanıdır.

2. Anayasayı Koruma Federal Dairesi, Die Linke meclis grubuna üye Alman Federal Meclisi’nin bağımsız üyelerini incelemiştir. 1986’dan beri, şikayetçinin kişisel dosyası tutulmakta olup, bu bilgiler 1980’lere dayanmaktadır. Toplanan bilgiler şikayetçinin iş yaşamına ilişkin olup, aynı zamanda seçimlerdeki davranışları ve meclis ve komitelerdeki beyanları hariç, 1999’dan beri üyesi olduğu partideki çalışmalarını kapsamaktadır. Ancak Anayasayı Koruma Federal Dairesi, meclis evraklarını değerlendirmiş ve aynı zamanda şikayetçinin diğer siyasi faaliyetleri hakkında bilgiler toplamıştır. Mahkeme’nin bulduğu bilgiler de katıldığında, şikayetçi özgür demokratik temel düzene aykırı devam eden etkinliklerden şüpheli olmadığına ulaşılmıştır. Hakkında yapılan incelemeye göre yapılan tek yargılama, Die Linke üyeliği ve Parti’deki etkinlikleridir.