Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türkiye’de Hukuksal Koruma Sigortası: 
avukatlık Kanunu Dikkate Alınarak Yapılan Bir İnceleme

Kadri A. BAHŞİ


Giriş

Türkiye, Asya ve Avrupa arasında yer alan demokratik bir cumhuriyettir. Üniter devlet, devlet yönetimi bakımından laik olarak şekillendirilmiştir. Türkiye, Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Osmanlı İmparatorluğu’nun halef devleti olmuştur. Devletin kurucusu Atatürk, Türkiye’yi Avrupa’daki çeşitli ulus devletleri örneği uyarınca toplumsal reformlarla daha modern hale getirmeye çalışmıştır. 1923’te cumhuriyetin kurulmasının ardından tüm hukuk sistemi Avrupa devletlerinden iktibas edilmiş ve Türkiye’deki şartlara uyarlanmıştır. 1926’da ilk önce İsviçre medeni hukuku ve ardından da Alman ticaret hukuku ile İtalyan ceza hukuku adapte edilmiştir. Diğer reformlar kapsamında ise; 1930 yılında kadınlara seçme hakkı tanınmış olup, 1934 yılından beri kadınlar da seçilebilmektedir. Türkiye, 3 Ekim 2005’ten bugüne kadar -40 yıllık çabanın ardından- Avrupa Birliği’yle halen katılım müzakereleri yapmaktadır.

Türkiye oldukça genç bir nüfusa sahiptir. Türk nüfusunun 2008 yılındaki yaş ortalaması yaklaşık 27,3’tü. Yaş yapısı ise şundan ibaretti: Halkın %26,6’sı 0-14 yaş aralığında, %66,8’si 15-64 yaş aralığında ve yalnızca %6,6’sı 65 yaş üstüdür.

Türkiye’de ilk sigorta işleri, özellikle aralarında profesyonel bir örgüt kurmaya karar veren yabancı sigorta şirketleri tarafından yapılmıştır. İlk örgüt, 12 Haziran 1900 yılında “İstanbul’daki Yangın Sigortası Şirketleri Sendikası” adıyla 44 yabancı şirketin katılımıyla kurulmuştur.