Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Bazı Bankalar ve Vergi Kaçakları - 
banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi

Ünal SOMUNCUOĞLU

Bazı Bankalar ve Vergi Kaçakları

Prof. Dr. Şükrü Kızılot’un 5 Mayıs 2007 tarihli Hürriyet Gazetesi ekonomi sayfasında yayınlanan bir köşe yazısında, en büyük vergi kaçaklarının banka ve sigorta şirketlerinde meydana geldiği açıklanmış ve yazar o tarih itibariyle muhtelif kalem vergilerin ne miktar kayba uğradığını tablolar halinde belirtmişti.Bizim ise, günlük bir gazetede, biri 22 Ocak 2006, diğeri 30 Ocak 2006’da, kayıt dışı ekonomi, hukuka aykırılık ve bazı bankalar-ihracat, döviz kredileri, kanuna aykırılık ve bazı bankalar başlıklı iki makalemiz yayınlanmış ve bu makalelere dayalı ihbarla maliye bakanlığı tarafından ilgili banka hakkında inceleme başlatılmış ve o banka hakkında 700 milyon liralık bir vergi kaçakçılığı tahakkuku yapılmıştı.İlgili banka bu tahakkuka itiraz etmiş ve bu itirazla ilgili yargı süreci el’an devam etmekte ve ilgili yargı merciine tarafımızca davaya müdahale talebi iletilmiştir.Yukarıda zikredilen makalelerimize, Kazancı elektronik hukuk yayımcılık ve yazılım ticaret limited şirketi web sitesinden ulaşmak mümkündür.

Şimdi ise, bazı bankaların ve özellikle de, yukarıdaki paragrafta adını açıklamadan aleyhine inceleme başlatılmasına vesile olduğumuz bankanın, başka ne gibi vergi kaybına sebebiyet verdiğini açıklamaya çalışacağız.

6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 28.maddesinde “banka ve sigorta şirketlerinin……her ne şekilde olursa olsun, yapmış oldukları bütün muameleler dolayısıyla, kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar banka ve sigorta muameleleri vergisine tabidir” hükmü yer almaktadır.