Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza Hukuku Perspektifinden Hareketle “polemik” Olgusu

Hans KUDLICH

I. Giriş

“Sözlerime başlamadan önce; basmakalıp bir davetiyenin klişelerle dolu sığ içeriğine kendilerini kaptırarak, beni de disiplinler arası bir çalışma yapılıyormuş gibi bir sahtekârlığa dâhil etmek için bu toplantıya davet eden Yeni Ahit Enstitüsü’ne teşekkür etmek istiyorum. Muhtemeldir ki; böyle bir tutumun sergilenmesinin nedeni, bu Enstitü bünyesinde yakın zamanda kayda değer bir bilimsel ürünün ortaya konulamamış olmasıdır. Zaten üniversitemizin rektörü tarafından fakültelerin etkisine ilişkin hazırlanan son raporda bu durum eleştirel bir şekilde gözler önüne serilmiştir. Keza teoloji bölümünü tercih eden yeni öğrenci sayısının gülünç azlığı da bu gerçeği teyit eder niteliktedir.”

Akademik adapla hiçbir şekilde bağdaşmayacak bu selamlama, şüphesiz ki ciddiye alınmamalıdır. Böyle bir başlangıçla esasen amaçlanan, “polemik” olarak nitelendirilebilecek tarzdaki bir açıklama bağlamında - aşağıda da aktarılacağı üzere – hangi ceza hukuku sorunlarının ortaya çıkabileceğini somut bir şekilde göstermekten başka bir şey değildir:

Gerçekte, yukarıdaki selamlamanın aksine bu toplantıya iştirak edebilmiş olmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade etmeliyim. Zira “polemik” konusunun hem teolojik ve edebi açıdan hem de ceza hukuku açısından ele alınması ilgi çekici gelmektedir. Bunun sebebi, söz konusu alanların ilk bakışta farklı bilgisel (epistemolojik) ilgilere sahip olmalarına rağmen aralarında birçok paralelliğin de söz konusu olmasıdır. Bu bağlamda teoloji ve tin bilimlerinin bilgisel (epistemolojik) ilgileri, öncelikle polemik söylemin etkisine, bunların “estetik” tasavvurlarına veya karşılaştırılabilir sorunlara dayanmaktadır. Buna karşın genel olarak hukuk, özel olarak ise şuanda burada bir temsilcisi olduğum ve bu nedenle de tartışmanın eksenine konumlandırdığım ceza hukuku ise bilhassa, “polemik” (ya da tam tersine “art niyetli bir kötüleme/lekeleme) teşkil eden bir durum söz konusu ise bu durum karşısında hangi hukuksal tepkilerin verilmesi gerektiği ile ilgilenmektedir.