Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Av. Niyazi Ağırnaslı (1910- 1987)

Galip DOĞAN

Bazı insanlar vardır, sağındakini dirsekler, solundakini çelmeler ve bulunmaları gereken yerden bir, iki, üç… adım daha öne çıkarlar. Bazı insanlar da vardır ki, nezaket, sıra, saygı gözetip, aldıkları terbiye gereği bulunmaları gereken yerden daha geride bir yerde dururlar. İşte Niyazi Ağırnaslı bu ikinci grup insanlardandı.

İsmini duymuştum ama onu ilk kez bir duruşma salonunda gördüm. ‘Kızılırmak’ adlı şiir kitabı nedeniyle tutuklanan şair Hasan Hüseyin Korkmazgil’i savunuyordu. İz GEE öğrencileri de ona destek olmak için Adliyedeydik. (O da bizim Okuldan mezundu.) 1967 Mart ayında olmalı. Hasan Hüseyin, elleri kelepçeli duruşma salonuna getirilirken “Koca Şair Türk Milleti adına senden özür diliyorum!” demişti. Yakından tanımam ise 1979 yılında Halkevleri Genel Yönetim Kurulu üyesi olarak iki yıl birlikte çalışmamız sırasında oldu.

Genel Başkanımız, Tabii Senatör Ahmet Yıldız’dı. Öbür üyeler, milletvekilleri, hekimler, başkaca tanınmış yaşlı başlı kişilerdi. Her siyasi grubun bir iki temsilcisi vardı. Çok konuşuluyordu. Ama “bu memleketin çok laftan battığını” hatırlayan yoktu. Niyazi beyle de biraz mesafeli bir ilişkimiz vardı. O yıl kısmî Senato seçimleri yapılacaktı. Bizim İstanbul adayımızın seçilebileceğini düşünüyorduk. Ancak bazı gruplar da Niyazi Bey’i senatör adayı göstermişlerdi. Tabii bu, bizim adayımızın seçilme şansını azaltıyordu.