Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Azerbaycan Sigorta Hukukunda Yeşil Kart Sistemi

The Green Card System in The Insurance Law of Azerbaijan

Ülkeler arasında seyahat eden motorlu taşıt kullanıcılarına yardımcı olmak ve ayrıca ilgili motorlu taşıt kullanıcılarının seyahat ettikleri ülkelerde neden oldukları kazaların sonucunda zarar görenlerin korunmasını sağlamak amacı ile kurulan Yeşil Kart Sistemine üye olmak için Azerbaycan 2012 yılında çalışmalar başlatmıştır. Bu çalışmalar sonucunda Azerbaycan 25 aralık 2014 yılında İcbari Sigortalar Kanununda yaptığı değişiklikle 47 üyesi bulunan bu sisteme üye olmuş ve Yeşil Kart Sisteminin 01 ocak 2016 yılından başlayarak ülkede uygulanacağını kabul etmiştir.

AİSK'da yapılan bu değişiklikle kanuna 63-1 ila 63-10 arasında 10 madde eklenmiş ve bu maddelerde öncelikle yeşil karta ilişkin uluslararası standartlar düzenlenmiş ve devamındaki hükümlerde ise Milli Büronun yetki ve görevleri ile Milli Büro üyesi olacak Sigorta Şirketleriyle ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Bu doğrultuda Azerbaycan'ın teorik olarak başarılı bir Yeşil Kart Sistemini oluşturduğunu söylemek mümkündür.

Yeşil Kart, Azerbaycan, Sigorta, Motorlu Taşıt, Sorumluluk, Büro.

In 2012, Azerbaijan begun studies to become a member of the Green Card System, which was established in order to help car owners who travel between the two countries and to ensure their legal protection, suffered because of car accidents. Because of these studies, Azerbaijan made changes to the Law on Compulsory Insurance on 25 December 2014 and became a member of the system, which have 47 members. However, it was accepted that the Green Card System would be applied since January 01, 2016.

Throughout the amendment to the Law on Compulsory Insurance, 10 articles from 63-10 to 63-1 have been added to the law. These articles regulate the International Standards for the green card system and The National Bureau functions and the fundamentals for insurance companies, which will be a member of the National Bureau, are regulated too. For this reason, we can say that, theoretically Azerbaijan has established a well-turned Green Cart System.

Green Card, Azerbaijan, Insurance, Automobile, Liability, Office.

GİRİŞ

Yeşil Kart Sistemi, başka bir ifade ile uluslararası motorlu taşıt sigorta sertifikası sistemi, 01.01.1953'te yürürlüğe girmiş bir sistemdir. Bu sistemin amacı, ülkeler arasında seyahat eden motorlu taşıt kullanıcılarına yardımcı olmak ve ayrıca ilgili motorlu taşıt kullanıcılarının seyahat ettikleri ülkelerde neden oldukları kazaların sonucunda zarar görenlerin korunmasını sağlamaktır.

Azerbaycan 25 Aralık 2014 yılında İcbari Sigortalar Kanununda yaptığı değişiklikle 47 üyesi bulunan bu sisteme üye olmuş ve Yeşil Kart Sisteminin 01 Ocak 2016 yılından başlayarak ülkede uygulanacağını kabul etmiştir.

Makalemizde Yeşil Kart Sistemine ilişkin uluslararası standartlar da dikkate alınarak Azerbaycan'ın İcbarı Sigorta Kanunda yaptığı ilgili değişiklikler hukuki açıdan incelenecektir.