Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yargıtay Kararları Işığında İşçi Alacakları Bakımından Belirsiz Alacak Davası ve Islah Zamanaşımı Sorunu

An Unestimable Action of Debt for the Credits of Employee and the Issue of Amendment of Lapse of Time in the Light of Supreme Court Decisions

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte, davacıların mağduriyetini önlemek amacıyla hukukumuzda yeni bir dava türü olarak “belirsiz alacak davası” düzenlenmiştir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu 107.maddeye göre, “belirsiz alacak ve tespit davası” başlığı altında “davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmesinin kendisinden beklenemeyeceği veya bunun imkansız olduğu hallerde, alacaklı, hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar ya da değeri belirtmek suretiyle belirsiz alacak davası açabilir.” hükmü talep sonucunun belirli olmadığı hallerde uygulanabilecektir. Çalışmamızda işçi alacakları ve tazminatları için belirsiz alacak davasının açılabilip açılamayacağı konusunu tartışacağız. Ayrıca işçi alacakları bakımından kısmi davaya da değineceğiz. Kısmi davaya karşı ileri sürülebilecek ıslah zamanaşımı itirazı üzerinde durulup, bu dava ve belirsiz alacak davası yönünden ıslaha karşı zamanaşımı itirazlarının geçerli olup olmadığı da yine çalışmamızda incelenecektir.

6100 Sayılı Hukuk Muhakemeler Kanunu, İşçi Alacakları, Belirsiz Alacak Davası, Kısmi Dava, Islah, Zamanaşımı.

With the enactment of The Civil Procedure Law No. 6100, “unestimable action of debt” is adopted as a new case type, with the object of solving that kind of problems. Article 107 of The Civil Procedure Law says that, if it is impossible to expect the exact and precise determination of the worth or amount of debt in the case date by the creditor or if it is impossible to accomplish that; the creditor is allowed to sue an unestimable action of debt with determining the legal affair and minimum worth or amount. In our article, it will be discussed, if it is possible to sue an unestimable action of debt for the damages and credits of employee. On the other hand, we explain the partial case with regard to credits of employee. Focusing on the objection of amendment of lapse of time against to putting forward to partial case while the present case and an unestimable action of debt will be examined in our study according to whether the statute of limitations applies to appeal against amendment.

The Civil Procedure Law No. 6100, Credits of Employee, Unestimable Action of Debt, Partial Case, Amendment, Lapse of Time.

GİRİŞ

01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun getirdiği yeniliklerden biri 107.madde ile düzenlenen “Belirsiz Alacak Davasıdır”.

6100 sayılı HMK çerçevesinde ve özellikle işçi alacakları yönünden belirsiz alacak davasının açılıp açılamayacağı hususunda gerek doktrinde gerekse Yargıtay daireleri arasında farklı görüşler ortaya konmuş olup, bu problem göz önünde tutulduğunda söz konusu dava türünün işçi alacakları bakımından uygulanabilirliği bağlamında bazı tereddütler hasıl olmuş ve uygulamada da bu tereddütler devam etmektedir.

Bu nedenle özellikle işçi alacakları bakımından açılacak davalarının bu yeni dava türüne uygun olarak açılmasının gerekip gerekmediği değerlendirilmelidir. Bu itibarla öncelikle 6100 sayılı Kanunda yer alan, belirsiz alacak davasının incelenmesi gerekmektedir. Ayrıca halen mevzuatta yeri bulunan ve uygulanan kısmi davanın da incelenmesi ve bu dava türünün belirsiz alacak davası ile karşılaştırılması gerekmektedir.