Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İş Hukukunda Cinsel Taciz

Öcal Kemal EVREN

ÖZET:

Günümüz modern toplum yaşantısının önemli sorunlarından biri cinsel içerikli suçlardır. Özellikle kadınların çalışma hayatına artan oranda dahil olmalarıyla, bu suçların işlenebilirliği de artmakta ve çeşitlenmektedir. Cinsel taciz, cinsel suçlar anlamında en az cezayı gerektiren basit bir suçtur ve diğer cinsel içerikli suçlardan kesin hatlarla ayrılmaktadır. İş hukuku sistemimiz içinde de aslında bir sataşma olan cinsel tacize özel bir önem verildiği görülmektedir. Buna göre işçiden işverene doğru veya işverenden işçiye doğru yahut bir işçiden başka bir işçiye yahutta üçüncü kişilerden işçiye doğru cinsel taciz olguları ayrı ayrı düzenlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Cinsel Taciz, Ayırımcılık, Mobbing, İş Sözleşmesinin Feshi.

Giriş

Cinsel taciz, toplum hayatının veya beraber ve bir arada yaşamanın var olduğu her dönemde ve her yerde tüm ahlaki, dini ve hukuki engellere rağmen yaşanan ve istenmeyen bir olgudur. Özellikle modernleşmeyle ve iş hayatında kadın çalışanların artmasıyla bu olgunun artan bir sıklıkta ve yoğunlukta yaşandığı gözlemlenebilmektedir. Yine günümüzde iletişim olanaklarının artması ve iletişim araçlarının çeşitlenmesi, toplumların ve hatta aynı toplum içindeki değişik grupların kültürel çeşitliliği, sanayileşmiş toplumlarda bireylerin giderek artan yalnızlığı, sağlıklı ilişkiler kurmadaki güçlükler vb. nedenler cinsel içerikli suçları bir yandan arttırmış bir yandan da hem çeşitlendirmiş hem de ispatını güçleştirmiştir. Bu durum, bu tür suçları anlatmaya yarayan değişik kavramların ortaya çıkmasına veya mevcut kavramlara yeni içeriklikler yüklenmesine yol açmıştır.

Diğer yandan, cinsel içerikli suçlar sadece ceza yasaları ile cezalandırılmamakta; özellikle kişinin aile hayatından uzak geçirdiği saatleri hasrettiği çalışma ve okul hayatında cinsel içerikli suçların artmasıyla cinsel içerikli suçlara atfedilen cezalara, çalışma ve eğitim hayatını düzenleyen sair yasalarda da rastlanmaktadır.