Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Tüketici Hakem Heyetlerinde Uyuşmazlık Çözümü

Consumer Arbitration Dispute Resolution

Mehmet Akif Tutumlu

Tüketici hukukunun kapsadığı uyuşmazlık alanının sınırları günden güne genişlemektedir. Bu durumun ortaya çıkmasında yeni yasal düzenlemelerin ve Yargıtay’ın içtihatlarının rolü büyüktür. 07.11.2013 tarihinde kabul edilen 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile tüketici hakem heyetleri yeniden düzenlenmiştir. Bu makalede, tüketici hakem heyetlerinin hukuki niteliği kavranmaya çalışılmış ve mevcut sorunlara çözüm önerileri getirilmiştir.

Tüketici Hukuku, Tüketici Hakem Heyeti, Alternatif Uyuşmazlık Çözümü.

The boundaries of the area covered by consumer law disputes are expanding day by day. The role of the new legislation and the Supreme Court’s jurisprudence on the emergence of this situation is great. November 7, 2013 Date of No: 6502 adopted the law on the protection of consumer’s consumer arbitration committees are reorganized. This article has attempted to understand the legal nature of consumer arbitration committee and brought solutions to existing problems.

Consumer Law, Consumer Arbitration Committee, Alternative Dispute Resolution.

I. TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNİN KURULUŞU

Hukukumuzda Tüketici Hakem Heyetleri’nin kuruluşu 23.02.1995 tarih ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un1 22. maddesi ile mümkün olmuştur. Bu hükme göre; Bakanlık,2 il ve ilçe merkezlerinde, tüketiciler ile satıcılar arasında çıkan uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla belediyelerle koordineli olarak en az bir “tüketici sorunları hakem heyeti”oluşturmakla görevli kılınmıştır.

Bu yasanın 22/4 maddesi hükmüne göre; tüketici sorunları hakem heyetlerinin vereceği kararlar, tüketici mahkemelerinde delil olarak ileri sürülebilecektir. Uyuşmazlık konusu mal veya hizmet bedelinin 5.000.000,00-TL’yi aşmadığı hallerde ise, bu heyetlerce verilmiş bir karar olmaksızın tüketici mahkemelerine başvurulması mümkün görülmemiştir.

4077 sayılı kanunda, 6502 sayılı kanunun kabul edildiği 07.11.2013 tarihine kadar yapılan en kapsamlı değişiklik, 4822 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun3 olup, bu kanunun 29. maddesi ile tüketici hakem heyetlerinin kuruluşu yeniden, bu kez daha kapsamlı olarak, düzenlenmiştir. Anılan değişikle yeniden düzenlenen 22. madde hükmü ile 4077 sayılı yasa dönemindeki son şeklini almıştır.4