Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Güncel Gelişmelerin Değerlendirilmesi

Analysis Actual Developings Related to the Protection of Family and the Prevention of Violence Against Women

Mehmet Akçaal

Aile, toplumun temelini oluşturan en küçük birimdir. Toplum için bu derece öneme sahip ailenin yapısını bozan en büyük faktörlerden birisi, kadına karşı şiddet olaylarıdır. Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi, Türkiye'de de her gün yüz binlerce kadının insan hakları ihlâl edilmekte, hatta pek çok şiddet olayı mağdurun ölümü ile sonuçlanmaktadır. Söz konusu şiddet olayları, kamuoyu vicdanını derinden yaralamakta ve toplumsal travmalara sebep olmaktadır. Bu tip olayların önüne geçebilmek amacıyla kadına karşı şiddetin önlenmesini hedefleyen güncel hukukî gelişmeler yaşanmaktadır.

Çalışmada kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve bununla mücadele edilmesinin uluslararası ve ulusal hukuktaki süreci incelenmektedir. Bu kapsamda, öncelikle kadına karşı şiddeti önlemeyi hedefleyen ve Türkiye’nin de tarafı olduğu uluslararası antlaşmalar hakkında bilgi verilmiştir.

Ayrıca, Türk Hukukundaki güncel gelişmeler değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, 8.3.2012 tarih ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Kanun, korumaya tâbi kadınların ve tedbirlerin kapsamı gibi pek çok husus bakımından 4320 sayılı eski Ailenin Korunmasına Dair Kanundan farklılık arz etmektedir. Kadına karşı şiddetin önlenmesinde çözüm olmayı amaçlayan ve birçok yeniliği içeren 6284 sayılı Kanunun çıkarılması, hukuk bilimi bakımından, özellikle de Türk Aile Hukuku bakımından önem arz etmektedir. Bu kapsamda, 6284 sayılı Kanunun sahip olduğu yenilikler, sunduğu çözüm yolları ve eksikler tespit edilmiştir.

Ailenin Korunması, Kadına Karşı Şiddet, Aile İçi Şiddet, 6284 sayılı Kanun, Koruyucu ve Önleyici Tedbirler.

Family which composes the basic of the society is the smallest unit of it. One of the biggest factors which disturb the configuration of family is the act of violence against the women. Human rights of hundred thousand women are violated everyday in Turkey just as in all corners of the world. Besides many acts of violence end up with the death of victims. This acts of violence cause social trauma. Actual legal progresses are lived to be able to prevent this type of acts.

The prevention violence against the women and the process to campaign against it is researched in this study. Firstly, international agreements which aim to prevent the violence against women is explained.

Then, the actual progresses in Turkish Law are analyzed. In this scope, The Code Related to the Protection of Family and the Prevention Violence against Women no 6284 came into force. The Code is different from the former Code Related to the Protection of Family no 4320 about many matters like scope of the protected women and measure. The Code no 6284 which contains many changes is a positive progress especially for the Turkish Family Law. The renewal, formula and lacks related to the Code no 6284 is determined in this study.

Protection of Family, Violence Against Women, Domestic Violence, The Code no 6284, Protective and Preventive Measures.

§ 1. GİRİŞ

Dünyada ve ülkemizde gerçekleşen şiddet olaylarında son yıllarda büyük bir artış yaşanmaktadır. Bu kapsamda, özellikle kadına karşı şiddet, kentli – köylü; eğitimli – eğitimsiz; zengin – yoksul; genç – yaşlı; ev kadını – çalışan kadın farkı olmaksızın kadınların büyük çoğunluğunun yaşamak zorunda kaldıkları temel meselelerin başında gelmektedir1.

Kadına karşı şiddet, ister kamusal alanda ister özel alanda ortaya çıksın, kadının fizikî, ruhsal, sosyal, cinsel ve iktisadî bakımdan zarar görmesine, acı çekmesine, onurunun zedelenmesine, özgüvenini yitirmesine ve kadınlara karşı ayrımcılığın sürmesine sebep olan bir eylem olarak karşımıza çıkmaktadır. Söz konusu şiddete evde, sokakta, okulda, işyerinde rastlanmaktadır. Hatta kadınlar, en güvende olmaları gereken yerde, yani aile içinde dahi şiddete yoğun bir şekilde maruz kalmaktadırlar2.

Kadına karşı şiddetin özellikle son yıllarda bu kadar tehlikeli boyutlara varması sonucunda hem ulusal hem uluslararası düzeyde bazı çalışmalar yapılmış, anlaşmalar hazırlanmış ve ulusal mevzuatlarda yeni düzenlemeler çıkarılmıştır. Bu sayede, aile içi şiddetin ve kadına karşı şiddetin önlenmesi ve bu hususta her türlü tedbirin alınması hedeflenmiştir.