Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun Düzenlemesi ve Değerlendirilmesi
Gül ÜSTÜN
1. YASAL DÜZENLEME
Türkiye’de 1950’li yıllarda kırsal kesimlerden kentlere yoğun göç başlamıştır. Bu nüfus hareketleri neticesinde kentler, zaman içinde yıpranma ve özelliklerini kaybetme sürecine girmiştir. Bir başka ifadeyle, Türkiye’deki şehirlerdeki bozulma, denetimsiz ve düzensiz yerleşmelerden kaynaklanmıştır.
Çarpık şehirleşme olarak adlandırılan bu soruna çözüm olarak sağlıklaştırma (sanitation), yıkıp yeniden yapma anlamında kentsel yenileme (urban renewal) gibi yöntemler geliştirilmiştir. Bu konuda son yöntem ise kentsel dönüşümdür (urban regeneration). Türkiye’de 1999 yılındaki Marmara Depremi sonrasında, çarpık şehirleşmeye deprem riski de eklendiği için, kentsel dönüşüm kaçınılmaz hale gelmiştir.
Kentsel dönüşümü konu alan yasal düzenlemeler1; 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması Ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun, 5104 sayılı Kuzey Ankara Girişi Projesi Kentsel Dönüşüm Projesi Kanunu ve 16.05.2012 tarihinde kabul edilen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’dur.