Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Halka Açık Anonim Şirket Kavramı ve Halka Açık Anonim Şirket Statüsünün Kazanılması

Hediye SAYIN

Halka açık anonim şirketler ekonominin en önemli aktörlerindendir. Bu sebeple, hangi hallerde bir anonim şirketin halka açık statüsünü kazanacağı önem arz eder. Hukukumuzda payları halka arz edilmiş olan ve arz edilmiş sayılan şirketler, halka açık anonim şirket sayılır. Çalışmada halka açıklık statüsünün kazanılmasına ilişkin Tük Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunu’ndaki düzenlemeler incelenmiştir.

Halka Açık Anonim Şirket, Halka Arz, Halka Arz Edilmiş Sayılma.

Publicly held corporations are very important actors of the economy. It is important that, on which conditions, a joint stock corporation owns the “publicly held” status. In our Turkish law, the corporations that are offered to public and that are assumed to be offered to public, are publicly held corporations. In this work, the regulations on the Turkish Commerce Law and Capital Market Law related to owning publicly held status, are studied.

Publicly Held Corporation, Offered to Public, Assumed to be Offered to Public.

I. GİRİŞ

Sosyal ve ekonomik olarak anonim şirketlerden beklenen, küçük tasarrufları toplayarak, yatırıma dönüştürmeleri ve mülkiyetin toplumda yaygınlaştırılması yoluyla iktisadi alanda sosyal adaletin sağlanmasıdır. Bunun gerçekleştirilebilmesi için anonim şirket hisselerinin geniş kitlelere ulaştırılması gerektiğinden, halka açık anonim şirketlere ihtiyaç duyulmaktadır.1

eTTK’nın2 anonim şirketlere ilişkin düzenlemeleri yetersiz olup, konuya ilişkin kapsamlı değişikliklere ihtiyaç duyulmuştur.3 Yine sermaye piyasalarındaki güven ve hız ihtiyacı da eSerPK’da4 değişiklik yapılmasına sebep olmuştur. Bu ihtiyaçları göz önüne alan kanun koyucu hem TTK’da5 hem de SerPK’da6 yeni düzenlemelere yer vermiştir. Çalışma konusunu, anonim şirketlerin halka açılmaları; halka açık anonim şirket statüsü kazanmaları oluşturmaktadır. Bu kapsamda, öncelikle, halka açık anonim şirket tanımlanacak, anonim şirketlerin hangi hallerde halka açılmış kabul edileceği tarihi gelişim içinde incelenecektir.

II. HALKA AÇIK ANONİM ŞİRKET KAVRAMI

Bir anonim şirketin halka açık olup olmaması, uygulanacak kanun hükümleri açısından önem arz eder. Anonim şirket, halka açık statüsüne sahip olmaması halinde, TTK ve ilgili mevzuat hükümlerine; halka açık statüsüne sahip olması halinde ise, SerPK ve ilgili mevzuat hükümlerine tabi olur.7 SerPK sadece sermaye piyasasının düzenlenmesine ilişkin hükümler içermeyip, maddi anonim şirketler hukukuna ilişkin hükümler de içerdiğinden, şirketin halka açık statüsünde olması (sınıf değişikliği)8, pay sahiplerinin hukuki durumunu ve şirketin yapısını da etkiler.9 Bu sebeple, halka açık anonim şirket kavramı ve unsurlarının belirlenmesi önem taşır.