Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Nazım Hesaplar

Rüknettin KUMKALE

1. Nazım Hesaplara Genel Bakış

Geniş anlamı ile Nazım Hesaplar bir işletmenin alacağı, borcu ve varlıkları ile ilgili olmayan, ancak bunların açıklanması için kullanılmak üzere Muhasebe Planında bulunan ana hesaptır. (Rüknettin Kumkale, Muhasebe Terimleri Sözlüğü, Literatür Yayınları 2002).

Tek Düzen Hesap Planında bulunan hesapların işletmeye ait bütün bilgileri açıklayabildiğini söylemenin olanağı bulunmamaktadır. Aslında bunu doğal karşılamak gerekmektedir. Çünkü Tekdüzen Hesap Planında bulunan hesaplar, kuruluşların varlıkları ile borçlarını ve özkaynaklarını göstermektedir. Ancak bu hesapların içinde bulunan bazılarının içeriğinin açıklanmasına ihtiyaç vardır. Örneğin, işletmenin döviz kasasında görünen Türk Lirasının ne kadar ve ne cinste dövize karşılık geldiği, verilen teminat mektuplarının detayları, işletmelerin dış borçları, kanunen kabul edilmeyen giderler, yatırım indirimine ilişkin bilgiler, Nazım Hesaplarda takip edilmektedir.

Mali tabloların dip notlarında da bilanço hesapları ile ilgili birçok açıklayıcı bilgi bulunmaktadır. Ancak Nazım Hesaplarda da takip edilen bilgiler, işletmenin bütün muhasebe düzenini kapsamasından dolayı daha işlevli olmaktadır.