Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Vergilendirmede Sahte Belge Kullanımına Verilecek Hapis Cezasının Belirlenmesi

Defining the Jail Sentence For Using Fake Documents in Taxation

Memduh ARSLAN

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile vergi suçlarına ilişkin hükümler yeniden düzenlenmiştir. Yapılan değişiklikler sonucunda daha önce sahte belge kullanımı suçunun tanımlanması bakımından aranan kasıt unsuru ile vergi kaybına sebep olma unsurları yeni metinlerde yer almamıştır. Bu unsurların yeni metinlerde yer almaması, suçun oluşumunda bu unsurların dikkate alınıp alınmayacağı yönünde tartışmalara sebep olmuştur. Özellikle vergi kaybı unsurunun dikkate alınmaması durumunda, genel ceza hukuku prensipleri uygulandığında ortaya yüksek cezalandırma çıkmaktadır. Yüksek cezalandırmanın sebep olduğu adaletsizliğin giderilmesi için yargı mercileri verilecek cezanın daha makul seviyede hesaplanması için hukuki gerekçeler üzerinde çalışmaktadır. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 2002/179 K. sayılı kararı bu konuda önemli bir içtihat olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmamızda bu içtihat incelemeye alınmıştır.

Sahte Belge Kullanımı, Müteselsil Suç, Vergi Kaybı Unsuru, Kasıt Unsuru, Suç Tarihi.

The provisions of the taxation crimes were rearranged with the amendments of Turkish Tax Procedure Code numbered 213. After amendments the new texts don’t contain the factors of “the intent” and “tax loss” despite they were stated in the old texts as important factors for indentifying the using fake document crime. These factors’ not being in the new texts caused the arguments whether they would be taken care for identifying the crime. Specifically, if the tax loss factor has not been taken care, high penalties come alive due to general principals of Turkish criminal law. The courts study on the legal basis for reasonable penalty levels to get rid of injustice that caused by high punishment. The verdict of General Assembly of Criminal Departments of Turkish Court of Appeals numbered 2002/179 K. is accepted as a main interpretation for this issue. In this study this interpretation will be observed.

Using Fake Documents, Successive Crime, Tax Loss Factor, Intent Factor, Date of Crime.

A. GİRİŞ

Konu, vergi ceza hukukunda önemlidir zira aşağıda izah edilmeye çalışılacağı üzere vergi suçlarında ortaya çıkan özel durum cezanın tayini benimsenen genel ceza kurallarının aynen uygulanmasını adaletsiz sonuçlara götürmesi nedeniyle, Yargıtay Ceza Genel Kurulunun incelemeye konu kararı etkin şekilde cezaların belirlenmesine yön vermektedir. Konu karar inceleme sistematiğine uygun olarak değerlendirilmiş olup, metodolojide daha önce hakem incelemesinden geçmiş ve hakemli dergilerde yayınlanmış benzer incelemeler dikkate alınmıştır. Bu çerçevede karara, kararın yargılama evrelerinde tartışılan konulara, sorunun güncelliğine, sorunun kaynağına, konunun değerlendirilmesine ve öneri içeren sonuca yer verilmiştir.

İnceleme konusu Yargı kararı, vergi hukuku bakımından sık değişikliklerin getirmiş olduğu içtihat değişiklikleri karşısında tarihsel bazda eski gibi görünmesine karşın, bu konuda Genel Kurul aşamasında son karar olması ve daire kararlarında halihazırda referans alınması nedeniyle eski değildir. Cezanın tespiti bakımından dikkate alınan emsal karardan sonra Ceza Genel Kurulu'nun aynı konuyla ilgili olarak vermiş olduğu başkaca farklı bir karara rastlanılmamıştır. Vergi suçunda ceza miktarının tayini bakımından önemli olan bu karar daha önce bir karar incelemesi şeklinde incelemeye ulaşılamadığından, vergi ceza hukukunun en çok tartışılan konularının temelini teşkil eden karar için bu çalışma yapılmıştır.

Vergi suçunun unsurları bakımından vergi ziyaının aranmayacağına ilişkin kararlar istikrarlıdır. Ancak bu yaklaşıma tarafımızca iştirak edilmemekle birlikte, çalışmanın özü vergi suçunda vergi ziyaının aranıp aranmayacağı tartışması üzerine olmadığından bu konu üzerinde çalışma genişletilmemiştir. Çalışmada vergi uygulamalarındaki fiili durum ile Türk Ceza Kanunu hükümlerinin aynen uygulanmasının ortaya çıkardığı dengesiz durum karşısında Yargı'nın bu adaletsizliği gidererek yeni bir hukuk yaratma çabasının da başka adaletsizliklere neden olup olmadığı üzerinde durulmuştur.