Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Petrol Piyasası Mevzuatında Düzenlenen İdari Yaptırımlar

The Administratif Sanctions Regulated in the Petroleum Market Law

Agah Kürşat KARAUZ

Petrol Piyasası Mevzuatında yer alan idari yaptırımlar taraflar arasında yer alan hukuki ilişkiyi doğrudan etkilemektedir. Özelikle lisans iptali ve faaliyetin durdurulması gibi yaptırımlar, taraflar arasında hukuki ilişkinin sona ermesine neden olmaktadır. Bu sebeple, bu piyasaya ilişkin mevzuatlarda düzenlenen idari yaptırımlar çalışma konusu olarak seçilmiştir.

İdari Yaptırım, Petrol Piyasası Kanunu, Akaryakıt, Akaryakıt Dağıtım, Lisans.

Administrative sanctions in Petroleum Marketing Laws affect directly relationship between parties of contracts. Especially some sanctions such a licence revocation and discontinuation of activities cause the termination legal relationship between parties. Therefore, administrative sanctions which are regulated Petroleum Marketing Law are chosen as study subject.

Adminstrative sanctions, Petroleum Marketing Laws, Fuel oil, Fuel Distribution, Licence.

GİRİŞ

Türkiye’de petrol sektörü konusunda yapılan ilk yasal düzenleme 6 Nisan 1926 tarihinde yürürlüğe giren 792 sayılı Petrol Kanunu’dur. Petrol sektörü ile ilgili olarak, Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan ilk yasal düzenleme olan bu kanun petrol piyasası üzerindeki tüm yetkileri devlet tekeline veriyordu. Uzun yıllar yürürlükte kalan bu kanunda petrolün aranması, üretimi, işletilmesi, depolanması, nakli gibi hususlarda belirsizliklerin olması ve yabancı ve yerli sermayeye ilişkin olarak bir kuralın bulunmaması bu yasal düzenlemenin yetersizliği gösteriyordu.

1954 yılına gelindiğinde 6326 sayılı Türk Petrol Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle yerli ve yabancı işletmelerin petrol faaliyetlerinde bulunulmasına olanak sağlanmış ve devletin petrol sektörü üzerinde bulunan tekel yetkisinin daraltılmasıyla petrol piyasasındaki yaptırım müessesine daha geniş yer vermeye başlanmıştır.

Nihai olarak 5574 sayı ve 2007 tarihli Türk Petrol Kanunu ile 5015 sayı ve 2003 tarihli Petrol Piyasası Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle idari yaptırım müessesi konusunda yeni düzenlemelere gidilmiştir.