Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Emekli İkramiyesi Kavramı ve Emekli İkramiyelerinde Üst Sınır Meselesi

Retirement Bonusand Upper Limit of Retirement Bonus

Kadir ARICI

Bu makale, emekli ikramiyesi kavramını ele almaktadır. Makalenin birinci kısmı, emekli ikramiyesi kavramı, kıdem tazminatı ile mukayesesi ve tarihsel gelişimi hakkındadır. İkinci ve üçüncü kısımda Anayasa Mahkemesi’nin emeklilik ikramiyesi hakkındaki kararı incelenmiştir. Kararın yanı sıra kararın gerekçesi ve karara ilişkin değerlendirmeler de belirtilmiştir. Son olarak, sonuç ve önerilere yer verilmiştir.

Emekli İkramiyesi, Kıdem Tazminatı, Anayasa Mahkemesi, Emekli Sandığı, Sosyal Güvenlik Hukuku.

This article covered about the concept of retirement bonus. First part of the article is about the concept of retirement bonus, comporison with several payment and historical development. In second and third part, it is analysed that the desicion of Constitituon court about retirement bonus. Besides the desicion, it is defined that the reason of the desicion and the assesment about the desicion. Ultimately, it is given place to results and suggestions.

Retirement Bonus, Several Payment, Constitutional Court, Goverment Retirement Fund, Social Security Law.

GİRİŞ

Emekli ikramiyesi, SGK'nın 4/c kapsamında sigortalı olanlara bu kapsamda emekli olmaları şartı ile ödenen bir ikramiyedir. Emekli ikramiyesinin kimlere hangi şartlarla ödeneceği 5534 sayılı kanun madde 89 ile düzenlenmiştir.

Tekaüt Sandıkları ile Osmanlı döneminde başlayan emekli ikramiyesi uygulaması Cumhuriyet döneminde 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu ile düzenlenmiş ve uygulama esasları belirlenmiştir. Emekli ikramiyesi, muhtelif zamanlarda Anayasa Mahkemesi'nin gündemine girmiştir1. Anayasa Mahkemesi'nin emekli ikramiyelerine 30 fiili hizmet yılı getiren 5434 sayılı Kanun madde 89/4'e ilişkin hükmü Anayasaya aykırı bularak iptal eden son kararı kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştır.

Bu karardan önce emekli olanlar da sınırın kalkması üzerine sınır üstü emekli ikramiyelerini alabilmek üzere yargıya başvurmuşlardır. Bu başvuru ve emekli ikramiyesi ile ilgili yargı kararlarını değerlendirmek lüzumu hasıl olmuştur. Bu çalışma emekli ikramiyesi ile ilgili değerlendirmelere bir katkı olmak üzere hazırlanmıştır.