Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Genel Sağlığın ve Milli Güvenliğin Bozulması Sebebiyle Grevin Ertelenmesine İlişkin Anayasa Mahkemesi Kararının İncelenmesi

Review of Turkish Constitutional Court’s Decision on Postponement of Strike Due to Public Health and National Security

Mehmet BULUT


Türk hukuk sistemimizde, karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt genel sağlığı veya millî güvenliği bozucu nitelikte ise Bakanlar Kurulu grev ve lokavtı altmış gün süre ile erteleyebilmektedir. Bu hüküm doğrultusunda Bakanlar Kurulu Kristal İş Sendikası tarafından gidilen grevi 25/06/2014 tarihinde, genel sağlık ve milli güvenliği bozucu nitelikte görerek ertelemiştir. Anayasa Mahkemesi ise sendika hakkının ihlal edildiği görüşüyle söz konusu erteleme kararını iptal etmiştir.

Grev Ertelemesi, Milli Güvenlik, Genel Sağlığın Bozulması, Sendika Hakkı, Bakanlar Kurulu Kararı.

In Turkish legal system, Council of Minister can postpone a strike or a lockout for sixty days should it disrupts public health or national security. In this context, Council of Ministers postponed Kristal-İş Trade Union’s Şişecam workers’ strike for 60 days based on the reasonings of “national security and public health” on June 25. The Constitutional Court ruled that the right to trade union is violated by the above-mentioned postponement decision.

Postponement of Strike, National Security, Public Health, Union, Syndicate, Trade Union Right, Cabinet Decree.

I. KARARIN ÖZETİ VE HUKUKİ SORUN****

Karara konu olayda, Kristal-İş Sendikası ile Türkiye Cam, Çimento ve Toprak Sanayi İşverenleri Sendikası arasında yürütülmekte olan 24. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine 20/06/2014 tarihinde Kristal İş Sendikası tarafından greve gidilmiştir. Bakanlar Kurulu ise bu grevi 25/06/2014 tarihinde, genel sağlık ve milli güvenliği bozucu nitelikte görerek 60 gün süre ile ertelemiştir.

Kristal-İş Sendikası, erteleme kararının iptali için Danıştay 10. Dairesi'ne başvurmuş ve yürütmenin durdurulmasını talep etmiştir. Yürütmenin durdurulması talebi, Danıştay tarafından 16/07/2014 tarihinde, grev uygulanan işyerlerinde ülkemizin cam üretiminin yüzde 90'ının gerçekleştirildiği ve Ekonomi, Milli Savunma, Sağlık Bakanlıkları ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nin görüşleri gerekçe gösterilerek oy çokluğuyla reddedilmiştir. Bunun üzerine Kristal-İş Sendikası tarafından Anayasa'nın 51, 53. ve 54. maddelerindeki sendika kurma, toplu iş sözleşmesi, toplu sözleşme ve grev haklarının ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunulmuştur.

Hukuki sorun, Bakanlar Kurulu'nun grev erteleme kararının sendika ve grev hakkını ihlal edip etmediği noktasında toplanmaktadır. Anayasa Mahkemesi kararında başvurucunun iddialarını sendika hakkı kapsamında incelemiş ve sonuç olarak sendika hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir.