Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İş Hukukunda Birlikte İstihdam

Sedef KOÇ

Bu çalışmanın konusunu, işletilen motorlu aracın sebep olduğu zarardan sorumluluk oluşturmaktadır. Konu incelenirken ilk olarak, bu sorumluluğun hukuki niteliği üzerinde durulacak ve sonrasında bu sorumluluğun olumlu ve olumsuz şartları irdelenecektir. Bunu takiben, işleten ve teşebbüs sahibinin sorumluluğunun azaltılması imkanı ve sorumluluğa ilişkin anlaşmaların ne şekilde yapılacağı, sorumlu olacak kişilerin birden fazla olması durumu, birden fazla işletenin sorumluluklarının karşılaşması durumu, mali sorumluluk sigortası yaptırma zorunluluğu, ihtilaflarda yetkili mahkemenin neresi olduğu ve zamanaşımına ilişkin özellik arz eden noktalar üzerinde durulacaktır.

İşletilen Motorlu Araç, Karayolları Trafik Kanunu, Sorumluluk, İşleten, Teşebbüs Sahibi, Sorumluluğun Hukuki Niteliği, Sorumluluğa İlişkin Anlaşmalar, Sigorta.

Liability from the damage caused by operated motor vehicle constitutes the subject of the present study. While researching the subject, the legal nature of the liability in question will be elaborated first, which will be followed with the thorough examination of the positive and negative conditions of the liability. The subsequent points to be emphasized will be as follows: opportunity to reduce the liability of the operator and enterprise and the method of concluding agreements concerning liability, presence of multiple persons to be liable, the matching of multiple operators’ liabilities, necessity to purchase liability insurance, determination of competent court in cases of conflicts, issues relevant to limitation.

Operated Motor Vehicle, Highway Traffic Law, Liability, Operator, Enterprise Owner, Legal Nature of Liability, Agreements Concerning Liability, Insurance. 

GİRİŞ

Günümüzde, işçinin, bir işverene bağlı olarak, belli bir işyerinde iş görme edimini yerine getirdiği klasik iş ilişkisinin yanında, çok çeşitli çalışma biçimleri ortaya çıkmıştır. Bu çalışma biçimleri, işveren, işyeri, çalışma süreleri, bağımlılık ilişkisi gibi temel kavramların yeniden değerlendirilerek somut olaya özgü çözümler üretilmesini ve giderek yeni kurallar konulmasını beraberinde getirmektedir.

Çalışma hayatında, işçinin birden fazla işveren yanında çalışması da görülen uygulamalardan biridir. Birden fazla işverene bağlı olarak çalışma, kısmi süreli iş sözleşmeleri suretiyle olabileceği gibi, işçinin birden fazla işverenin işini aynı anda yapması şeklinde de gerçekleşebilir. Kısmi süreli (part-time) çalışma ile ilgili esaslar, 4857 sayılı İş Kanunu ile düzenlenmiştir.

İşçinin birden çok işverene birlikte hizmet vermesi ve bu çalışmaların kısmi süreli çalışma şeklinde ayrıştırılamaması da söz konusu olabilmektedir. Bu durumda, iş hukuku mevzuatında tanımlanmış olmayan birlikte istihdam olgusundan söz edilmektedir. Son yıllarda, özellikle işverenin tespiti, işçinin kıdeminin hesaplanması, işyerinde çalışan işçi sayısının ve bu şekilde iş güvencesinin kapsamının belirlenmesi hususlarında verilmiş yargı kararlarında birlikte istihdam kavramından bahsedildiği görülmektedir. Bu çalışmada, Yargıtay kararlarında genel çerçevesi çizilen bu kavramın tanımı, şartları, görünüm biçimleri üzerinde durulacaktır.