Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İflas İçi Konkordato Konusunda 
uygulamada Ortaya Çıkan Bazı Sorunlar

Müjgan TUNÇ YÜCEL

İflas içi konkordato Türk hukuk uygulamasında çok sık karşılaşılan bir kurum değildir; Yargıtay kararlarında da örneğine fazla rastlanmamaktadır. İşte belki de bu sebeple iflas içi konkordatoya başvurulduğu ve hukuki ihtilaf çıktığı zaman, bunlar “çözümü zor” meseleler olarak addedilirler.  Uygulamada ortaya çıkmış olan ve mahkeme kararlarına dayanan bazı iflas içi konkordato meseleleri, m.309/III’e 4949 sayılı Kanun’la eklenen ve iflas içi konkordato teklifi üzerine paraya çevirmenin ertelenmesine ilişkin hükümden kaynaklanan sorunlar; iflas içi konkordatoda iflas idaresinin ve ikinci alacaklılar toplanmasının yetkileri; konkordatonun tasdikinden sonra tasfiye işlemlerinin yapılıp yapılamayacağı; alacaklılar toplanması kararlarının kanuna ve konkordatonun amacına aykırı olması gibi bazı hallerdir. Çalışmamızda İİK m.309’un bütün yönleri ele alınmamış, yalnızca uygulamada sorun olduğu tespit edilen bazı ihtilaflı konular incelenmiştir. 

İflas, Konkordato, İflas İçi Konkordato, Alacaklılar Toplanması, İflas İdaresi, Paraya Çevirme.

Composition in bankruptcy is not a common institution in Turkish legal practice; likewise there are not many exemplary Supreme Court decisions. Therefore the conflicts where the composition in bankruptcy is applied are qualified as “difficult to deal with”.  Some issues of composition in bankruptcy revealed in practice and been subject to court decisions can be listed as follows; the problems related to the provision added to art. 309/III by the law numbered 4949 regarding the postponing of encashment upon the proposal of composition in bankruptcy; the powers of the bankruptcy administration and second creditors meeting in composition in bankruptcy; whether the liquidation process shall be executed after the composition is confirmed; the breach of law and the purpose of the composition by the decisions of the creditors meeting. In our study, art. 309 of the Execution and Bankruptcy Law is not covered thoroughly but instead, certain litigious issues of practice are analyzed in detail.

Bankruptcy, Composition, Composition in Bankruptcy, Creditors Meeting, Bankruptcy Administration, Encashment.

I. GENEL OLARAK

İİK m.309, iflastan sonra konkordatoya ilişkindir:

“İflasına hükmedilmiş olan bir borçlu konkordato teklifi ederse iflas idaresi mütalaasiyle beraber ikinci alacaklılar toplanmasında veya daha sonra müzakere edilmek üzere alacaklılara bu teklifi bildirir.

294'den 299'uncu ve 302'den 308'inciye kadar olan maddeler burada da tatbik olunur. Komisere ait vazifeler iflas idaresi tarafından yapılır.