Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Eğitim Kamu Hizmetinin Görülmesinde Kamu Özel Ortaklığı

Public Private Partnership Within the Observance of Educational Public Service

Mehmet Fatih Gürkan

Eğitim kamu hizmetinin görülmesinde kamu özel ortaklığı başlıklı bu çalışmada ilk olarak, kamu özel ortaklığı genel olarak ele alınmış ve değerlendirmelere yer verilmiştir. Ardından ülkemizdeki eğitim sektörünün genel durumu incelenmiş ve kamu özel ortaklığı ile eğitim sektörü arasındaki ilişki ve bu bağlamda eğitim hizmetinde kamu özel ortaklığının kapsamı ele alınmıştır. Son olarak ise eğitim hizmetinde kamu özel ortaklığı kapsamında kurulacak sözleşmeler hakkında detaylı incelemelere yer verilmiştir.

Bu çalışma kapsamında kamu özel ortaklığının tanımı, hukuksal niteliği, gerekliliği ve bu bağlamda yararları ve zararları, mukayeseli hukukta kamu özel ortaklığı uygulamaları, Türkiye’de eğitim hizmetinin genel durumu, kamu özel ortaklığı ile eğitim hizmeti arasındaki ilişki, eğitim hizmetine ilişkin kamu özel ortaklıklarında sözleşmenin kapsamı, bu sözleşmelerin yapılması, uygulanması ve sona ermesi, bu sözleşmelerdeki tarafların sorumluluğu ve yargısal denetimi ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.

Kamu Özel Ortaklığı, Eğitim Hizmetinde Kamu Özel Ortaklığı, Kamu Özel Ortaklığı Sözleşmeleri, Eğitim Kamu Hizmetinin Görülmesinde Kamu Özel Ortaklığı.

This article titled Public private partnership in education is constituted of three sections. In first section, public private partnership is analyzed and evaluated on general terms. In the second section, the general state of the education sector in our country is studied as well as the relationship between the public private partnership and education sector in addition to the scope of public private partnership in education service within this context. The third section provides a detailed analysis upon the contracts to be constituted in the education service within the scope of public private partnership.

Within this scope, further analysis has been conducted on the definition of public private partnership, its legal feature and necessity, its advantages and disadvantages within that scope, public private partnership applications in comparative law, general state of education service in Turkey, the relation between the public private partnership and education service, the scope of the contract in public private partnerships in relation to education service, contracting these agreements as well as applying and concluding them, the obligations of the parties in this contract and its judicial review.

Public Private Partnership, Public Private Partnership in Education Service, Public Private Partnership Contracts, Public Private Partnership Within The Observance of Educational Public Service.

GİRİŞ

Kamu özel ortaklığı, yeni bir kavram olması nedeniyle bir çok hukuk kavramıyla karıştırılmaktadır. Bu bağlamda kamu özel ortaklığını; kamusal mal veya hizmetlerin inşasında veya ifasında kamu ile özel sektör arasında imzalanan bir sözleşme vasıtasıyla özel sektörün katılımını sağlayan ve böylece devletin sosyal devlet ilkesi önündeki finansal engelleri ortadan kaldıran idari sözleşmeler olarak tanımlayabiliriz. Kısaca kamu özel ortaklığı, kamu hizmetlerinin sunumunda devlet tarafından özel hukuk kişilerinin ortak edilmesi olarak da tanımlanabilir.

Kamu özel ortaklığı sözleşmeleri ülkemizde son zamanlarda kamu hizmetlerinin sunumunda daha iyi bir alt yapı hizmeti verilebilmesi amacıyla özellikle sağlık sektörü başta olmak üzere bir çok sektörde başvurulan bir yöntemdir. Eğitim hizmetinde ise; kanuni alt yapı hazır olmakla birlikte, kamu özel ortaklığı uygulamaları proje aşamasındadır. Milli Eğitim Bakanlığı bu projelerin bu yılın ikinci yarısında ihale aşamalarının biteceğini ve iki yıl içinde de tamamlanarak kamu hizmetine kazandırılacağını açıklamıştır.

Bu çalışmanın amacı; ülkemizin geleceği için son derece önemli olan eğitim sisteminin alt yapı çalışmalarında kamu özel ortaklığının nasıl daha etkin ve verimli kullanılabileceğinin tespit edilmesi ve bu bağlamda çeşitli eleştirilere yer vererek çözüm önerileri sunmaktır.