Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yaşam Hakkı ve Rıza

Right to Live and Consent

Tuğçe HACIFAZLIOĞLU

Yaşam hakkı en temel vazgeçilmeyecek insan hakkıdır. Türk Ceza Hukukunun ve diğer hukuk sistemlerinin bu hakka bakış açısı ve bundan vazgeçmenin rıza ile mümkün olup olmayacağının tartışılması önem arz etmektedir.

Yaşam Hakkı, Rıza, Ötanazi.

Life right is thé most basic human right. Therefore, people won’t give up feom their right. In other words, it is Thé primary hard care. Because, if People use their other rights, they will have to protect to it. Thé mostly importantly, Turkish Criminal Law and law systems of other countries law systems have different paradigms on this issue and can People give up from this right without consent. They will discuss on this argument.

Right to Live, Consent, Euthanasia.

Yaşama hakkı ve rıza konulu bu çalışmamda ilk olarak yaşam hakkı kavramını hukuk sistemimizde inceleyeceğim. Yaşam hakkı en başta gelen mutlak, vazgeçilemeyecek bir haktır. Bu haktan rıza ile vazgeçmek mümkün müdür, rıza vermeye kim ehildir, bu rıza nasıl açıklanır, konusu nedir, şekli nasıl olur sorularına cevap vermeye çalışacağım.

Ayrıca yaşam hakkı ve rıza denildiğinde ilk akla gelen ötanazidir. Ötanazinin tanımı, türleri, ötanaziye bazı ülkelerin ve Türk Ceza Hukuku sisteminin bakışının bir değerlendirmesini yaparak bu konudaki görüşlerimi belirteceğim.

I. YAŞAM HAKKI

İnsan hakları, insanı insan yapan ve bireyin sırf insan olmasından dolayı sahip olduğu, herhangi bir şarta veya statüye bağlı olmadan doğuştan sahip olduğu, dokunulmaz, vazgeçilmez, üstün nitelikli ahlaki değerlerdir. Yaşam hakkı, en temel vazgeçilemeyecek bir insan hakkıdır. Diğer bütün hakların kullanımı ve varlığı bu hakka bağlıdır.1 Alman hukukçu George Jellinek insan haklarını üç sınıfa ayırmıştır. Bunlar; a) Negatif statü hakları, b) Pozitif statü hakları, c) Aktif statü haklarıdır. Bu sınıflandırmaya göre;