Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İnsan Üzerinde Deney Suçu (TCK m.90)

The Crime of Experimentation on Human Beings (Turkish Penal Code Article No. 90.)

Uğur GÜNER

Bu çalışmada insan sağlığı üzerinde doğrudan etkisi bulunan tıp biliminin gelişim göstermesinin önemli yollarından biri olan insan üzerinde deney kavramı ve Türk Ceza Kanunu’nun 90. maddesinde düzenlenmiş olan insan üzerinde deney suçunun unsurları ele alınmıştır.

Tıp Hukuku, İnsan Üzerinde Deney, Klinik Deneme.

This article is elaborating on experimentations on human beings concept which have important effect on the improvement at the medical science and the crime of experimentation on human beings which is regulated in Turkish Penal Code Article No. 90.

Medical Jurisprudance, Experimantation on Human Beings, Clinical Trial.

I. GİRİŞ

Tıp bilimi, sürekli olarak gelişme göstermesi gereken bir bilim dalıdır. Bu gelişmeyi göstermesi insan sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Tıp biliminde bu gelişmelerin sağlanması tanı ve tedavi yöntemlerindeki yenilikler ile gerçekleştirilmektedir. Bu yenilikleri keşfetmenin önemli bir yolu da tabiidir ki deneylerdir.

Tıp biliminin gelişim göstermesi için hayati önem taşıyan deneyler insan dışı ortamlarda gerçekleştirilebileceği gibi insan üzerinde de yapılabilmektedir. Esasında bu durum deneyin amacının insan sağlığının korunması olması bakımından da bir gereklilik olarak kabul edilebilmektedir.

Hem deneyin yapılma amacının insan sağlığının korunması olması hem de deneyin yapılması aşamalarında üzerinde deney yapılan insanın sağlığının korunması gerekliliği nedeniyle insan üzerinde deney kavramı büyük bir önem taşımaktadır.