Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Mali Tatil ve Adli Tatil Uygulamasında Sürelerle İlgili Ortaya Çıkan Tereddütler

Mustafa ALPASLAN

I- Genel Bilgiler

5604 sayılı “Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun” kabul edilerek, 28.3.2007 günlü ve 26476 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. İlki geçen yıl uygulanan Mali Tatil, her yıl 1 ila 20 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Mali Tatili düzenleyen Kanuna göre, tatil kapsamına bazı vergisel ve sosyal güvenlik işlemleri ile kanuni ve idari süreler girmektedir.

5604 sayılı Yasanın, 1/1. maddesi hükmüne göre; her yılın temmuz ayının 1. gününden, 20. gününe dek (20. günü de dahil olmak üzere), “Mali Tatil” uygulanacaktır1.

Böylece, Mali Tatil, (20) gün devam etmiş olacaktır. Ancak bu süre, sadece bu yıl (18) gün olarak uygulanacaktır. Çünkü, Yasanın, ilgili maddesindeki fıkrada, 2. cümleye göre, haziran ayının son gününün tatil olması halinde Mali Tatil, temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlayacaktır. Böylece, 2007 yılı haziran ayının son günü, cumartesiye tekabül etmiş olduğu için tatil, ilk iş günü olan 2 Temmuz’u izleyen, 3 Temmuz günü başlayacak ve 20 Temmuz akşamı da sonlanmış olacaktır2.