Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu Kapsamında Disiplin Amirinin Kıyas Yetkisinin Sınırları

The Limits of Analogy Power of Discipline Commander in the Context of Turkish Armed Forces Disciplinary Act

Olgun DEĞİRMENCİ

Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu’nda disiplinsizlik teşkil eden eylemler ve cezaları düzenlenmiştir. Kanun, disiplin amirine kıyas yetkisi tanımıştır. Bu suretle disiplin amiri, Kanunda yer almayan bir eylemi, Kanunda yer alan bir eyleme benzeterek cezalandırabilecektir. Bu çalışmada, disiplin amirlerine tanınan söz konusu yetkinin sınırları belirlenmeye çalışılacaktır.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Disiplin, Disiplin Cezası, Disiplin Amiri, Kıyas Yetkisi.

Acts that constituted indiscipline and disciplinary sanctions have been regulated in Turkish Armed Forces Disciplinary Act. Act has been given the analogy power to discipline commander. In this way, discipline commander can punish any act that isn’t regulated in this Act by means of comparing any act that is regulated in this Act. In this study, limits of aforementioned power of discipline commander will be determined.

Turkish Armed Forces, Discipline, Disciplinary Sanctions, Disciplinary Superior, Analogy Power.

GİRİŞ

Yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunma görevini üstlenen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), kendisine yasa ile tevdi edilen görevi en iyi şekilde yerine getirmek için disiplin tedbirlerine ihtiyaç duymaktadır. Tarihsel açıdan bakıldığında, arzu edilen disipline sahip olmayan orduların, savunma görevini üstlendikleri devletlere verdiği zararlar görülebilecektir.1 Nitekim Machiavelli’nin de ifade ettiği gibi, devletin temel kurumlarının varlığı güçlü ordulara bağlıdır ve güçlü orduların da disipline ihtiyaçları vardır.2

TSK’nın disipline ilişkin hükümleri Askerî Ceza Kanunu’nun (AsCK)3 mülga olan Disiplin Cezaları başlıklı İkinci Kısmı’nda düzenlenmekteydi. AsCK, iki kısmından birincisinde askerî suçlar ve kabahatleri, diğer kısmında ise disiplin hükümlerini düzenlemişti.

Belirli statüde bulunan kişiler bakımından genel ceza kanunlarında bulunmayan suç tipleri ile disiplin hükümlerinin düzenlemesi bir ihtiyacın karşılanmasıdır.4 Nitekim Anayasa Mahkemesi de söz konusu ihtiyaca işaret etmiş ve istisnai yapının gerektirdiği istisnai düzenlemelerin ancak söz konusu yapının göz önünde bulundurulması durumunda isabetli değerlendirilebileceğine işaret etmiştir.5 Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de (AİHM), konumuz bakımından çok önemli belirlemelerin yapıldığı Engel vd. v. Hollanda kararında disiplin suç ve cezaları sisteminin, askerlik hizmetinin özelliğinden kaynaklanan ve disiplinin korunması gibi meşru bir amacın gereği olduğunu ifade etmiştir.6