Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

“Teknoloji, Kurumların Elektronik Ortamda Yargıya Entegrasyonu ve Etkin Yargı”

Atilla PINAR

ÖZET:

Nüfus kayıtlarının, tapu kayıtlarının, mevduat hesapları dâhil banka kayıtlarının, askerlik bilgilerinin, gemi sicili ve uçak mülkiyeti kayıtlarının, karayolu motorlu taşıtlarına ait trafik tescil bilgilerinin, adli sicil kayıtları dâhil tüm yargısal işlemlerin, kamu alanında ve yargının temas edebileceği (muhatap olabileceği) diğer kurum ve kuruluşların (Sosyal Güvenlik Kurumu, Başbakanlık Sosyal Haklar ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Mehmetçik Vakfı, vs.) güvenli bir şekilde, bütün koruma duvarları örülerek elektronik ortamda yargı teşkilatına entegresi halinde suçla mücadele ve hukuk alanında hakkın tespitinde ve tesliminde velhasıl adaletin tecellisinde son derece seri hareket eden bir yargılama sistemi yaratacağı çeşitli örneklerle açıklanmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Adli Yargılanma Hakkı, Makul Sürede Yargılanma, AİHS, Nesafet ve Hakkaniyet.

I- Teknoloji

Bugün teknolojinin hayatımızı ne kadar kolaylaştırdığını açıklamakta fazla zorlanacağımızı sanmıyorum. Örneğin eskiden bir ayda gidilen mesafenin bugün bir günde veya saatler ile ifade edilen sürede katledildiği, yazdığımız bir mektubun aylar sonra muhatabına gittiği günlerden aynı metnin e-mail yoluyla “anında” ulaştığı, aylarca sesine ve simasına hasret kaldığımız yakınlarımızın bugün cep telefonu vasıtasıyla sesini ve soluğunu canlı duyabildiğimiz vakıadır.

Teknoloji ile eskiden yeterli servete sahip bazı şahıslara özel olan giyim, araba ve sair araç gereçler, fabrikalar ve seri üretim ile bugün normal hale gelmiş, temini kolaylaşmış ve ucuzlaşmıştır. Matbaa ürünü kitaplar ve dergiler ve yine salt görüntüsüyle televizyon sayesinde oturduğumuz yerden değişik kültürleri, coğrafyaları ve dünyayı tanımak kolaylaşmıştır. Yine uçak, gemi veya araba ile dünya turu atmak hem de günlerle sayılacak sürede gezmek mümkündür. Son aşamada, uzay gemisi ile uzaya gerçekleştirilen ve milyon dolarla yapılabilen uzay turizmi de literatüre girmiştir.