Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk ve İsviçre Hukukunda Özel Sağlık Sigortası Genel Şartları Bakımından Tarafların Yükümlülükleri

Liability of Parties in Terms of Private Health Insurance General Condition in Turkish and Switzerland Law

Agah Kürşat KARAUZ


Birçok ülke neo-liberal politikaların etkisiyle ekonomik politikalarını değiştirmeye başladılar. Bunun sonucunda devlet eliyle görülen birçok hizmet özelleştirildikten sonra özel sağlık sigortası ve özel sağlık koruma sistemi ivme kazandı. Bu sebeple özel sağlık sigortası genel şartları, özel sağlık sigortası sözleşmesi ve tanımlar İsviçre Hukuku ve Türk Hukukunda açıklanmıştır. İlaveten bu çalışmada sağlık sigortası teminatları ve tarafların yükümlüklerine ilişkin tespitler de bulunur.

Özel Sağlık Sigortası, Teminat, Genel Şartlar

Many states become to exchange the economic policies with neo-liberal policies in the world. After that by state conducted numerous services are transferred to private sector, private health insurance and private health care system are accelerated. For this reason, General Conditions of Private Health Insurance, private health insurance agreement and its definitions are explained both Turkish Legal System and Swiss Legal System. Additionally, this study include in the scope of health insurance coverage and liability of the parties comparatively.

Private Health Insurance, Assurance, General Conditions

GİRİŞ

Günlük hayatta insan kendisinden veya çevresinden kaynaklanan nedenlerden dolayı birçok riskle karşı karşıya gelmektedir. Özellikle günümüzde teknolojinin gelişmesine bağlı olarak insanoğlunun karşı karşıya kaldığı riziko artmakta ve insanoğlu bu gelişmelere bağlı olarak yeni risklere maruz kalmaktadır. İşte insanların canlarının veya mallarının, yoğun tehdidi altında oldukları risklerin gerçekleşmesi halinde bu risklerin olumsuz sonuçları ile tek başlarına mücadele etmeleri zor bir durumdur. Bu sebepten dolayı risklerin ortaya çıkma ihtimaline bağlı olarak insanların kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak için sigorta kavramı ortaya çıkmıştır.

Sigorta sözleşmesinde, risk tarafından tehdit edilen değer sigortalının malvarlığı olabileceği gibi şahıs varlığı olabilir. Bilhassa bireylerin doğumdan başlayarak her gün güncel bir risk olarak karşı karşıya gelme tehlikesi altında bulundukları hastalanma, kaza veya ölüm gibi olgular karşısında ekonomik güçlerinin kaybetmemeleri için can sigortası kavramı doğmuştur. Bu amaçlarla ortaya çıkan sigorta müessesinin kökeni çok eskilere dayanmaktadır. Eski Yunanda ölüm giderleri karşılamak maksadı ile temeli atılan sigorta müessesinin Roma döneminde kapsamında daha da genişletilmiş ölümün yanı sıra iş görmezlik ve emeklilik durumları da dâhil edilmiş ve Orta Çağ’da lonca sistemin de etkisi ile sağlık sigortası sistemi kurulmaya başlanmıştır1.

İnsanoğlunun sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilmesi için gerekli olan tedbirlerin alınması veya hastalığa yakalanmış ise gerekli tedavi hizmetlerinin sağlanması ve tedavi masraflarının maddi külfetlerinin doğuracağı ağır sonuçlarından kurtulmak amacıyla sağlık sigortası ihdas edilmiştir.