Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Devlet Memurluğunda İstifa

Resignation at Civil Service

Tolga GÜNDOĞAN

Devlet memurluğu, kanunlardaki şartları sağlayan herkes için bir haktır. Kanunlarda yazan sebepler dışında kimse devlet memurluğundan engellenemez. Kişilerin memurluk yapmaktan alıkonulamayacağı gibi, kimse de zorla memur olarak çalıştırılamaz. Devlet memurluğuna girmenin, kişinin kendi iradesine bırakılması gibi memurluktan çıkmak da, kişinin kendi iradesi ve rızası ile olmalıdır.

Memurun, kendi istek ve rızası ile memuriyetten çıkması durumu istifa olarak adlandırılmaktadır ve bu müessese 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 94. maddede çekilme başlığı altında memurluğun sona erme hallerinden birisi olarak düzenlenmiştir.

İstifanın, bir hak olarak kabul edilmesinin yanında; memurların ifa ettikleri görevin bir kamu hizmeti olması ve bu hizmetin düzenli ve sürekli olması ilkeleri gereğince bazı durumlarda bu hakkın kullanılmasına sınırlamalar getirilmiştir.

Çalışmada, devlet memurluğundan istifa etmenin şartları, usulü ve hukuki sonuçları açıklanmaya çalışılmıştır. İlgili olduğu kadarıyla diğer kamu görevlilerinin istifa etmelerine ilişkin hususlara değinilmiş ve istifa müessesesinin ilişkili olduğu durumlar karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.

Devlet Memurluğu, İstifa.

Civil service is a right for everyone who meets requirements in the laws. No one can be prevented in the civil service, expect for the reasons that prescribed by the law. As no one can be derailed from civil servant, no one can be forced to be employed as a civil servant. Both being the civil servant and leave the civil servant should be executed with a civil servant`s own will and consent.

Resignation is called that to leave the civil servant with a civil servant`s own will and consent. It was regulated under the title of withdrawal as one of termination of civil servant in the Article 94 of the Law No: 657 of Law of Public Servants.

Although it is accepted that the resignation is a right, in some cases, enjoyment of this rule was limited because of civil servants` performance which are public service and in accordance with the principles of regularity and continuity of public services.

This present study aimed to evaluate the conditions, procedure and legal consequences of the resignation. As far as is concerned, issues about the resignation of other public officials were deal with and matters associated with the resignation were comparatively examined.

Civil Service, Resignation.

I. GENEL OLARAK İSTİFA

İstifa sözcüğü etimolojik olarak Arapça kökenli bir sözcüktür ve "af dilemek1" anlamında dilimize girmiş olan isti’fa sözcüğünün karşılığıdır. İstifa sözcüğü kavramsal olarak ele alındığında; "1. Kendi isteğiyle işten veya bir hizmetten ayrılma. 2. İşten ayrılma isteğini bildiren dilekçe2", "1. Bağış isteme. 2. Bir işten isteğiyle çekilme.3", "Çekilme. Seçim ve tayin ile kazanılmış olan bir vazife veya memuriyeti bırakmak iradesini gösterme hareketidir4" anlamlarına gelmektedir. Günümüz açısından değerlendirildiğinde, isti’fa sözcüğü, istifa şeklinde çekilme anlamında kullanılmaktadır5. Hukuki bir terim olarak da, "çıkma; görevden isteğe bağlı olarak ayrılma; bir görevden çekilme6", "1. Affını, azlini, bağışlanmasını istemek. 2. Kendisinin memuriyetten affını talep etmek.7", "isti’fa: affını istemek, bir işten kendi isteği ile çekilmek8" bir işten kendi isteği ile ayrılma anlamında kullanılmaktadır. İstifa kavramı kamu personel rejiminde, kamu personelinin mesleğini kendi isteği ile bırakması şeklinde kullanılmaktadır9.

657 sayılı DMK’da da "İstifa" kavramı, memurluğun sona ereceği hallerden birisi olarak sayılıp, DMK m.94 vd. düzenlenmiştir. DMK m.94/1 uyarınca istifa kavramı, bir memurun çalıştığı kuruma yazılı bir biçimde müracaat etmek koşuluyla memuriyetten ayrılması olarak düzenlenmiştir. Memurun isteği dışında, bazı durumlarda memur çekilmiş de sayılabilmektedir.