Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Aile Birleşimi: Müslüman Göçmen Çocukların Avrupadaki Durumu

Family Reunification: The Case of Muslim Migrant Children in Europe

Rita DUCA


Bir çocuğun evlat edinilmesi İslam Hukukunda çocuk hakları ve yetim haklarına büyük önem verilmesine rağmen geçerli bir kavram değildir, bu kavram Kafala yasal Kurumu sayesinde geçerli bir kavram olarak tanıtılmıştır. Bu kurum aynı şekilde kafil tarafından çocuğun bakım, eğitim ve korunmasının sağlanması için bir babanın oğluna taahhüdü olarak da tanımlanabilecektir ancak arada herhangi bir aile ilişkisi söz konusu olmayacaktır. Bu nedenlerle Kafala uluslararası evlat edinme ilişkisi ile karşılaştırılamaz. Kafala özellikle 20 Kasım 1989 tarihli Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan Çocuk Hakları Sözleşmesinin madde 20 hükmü ile çocukların korunması aracı olarak uluslararası hukuk tarafından tanınan bir kavramdır. Bu yazının amacı, giderek çok kültürlü hale gelen bir toplumda, 22 Eylül 2003 tarih ve 2003/86/EC sayılı AB direktifinin aile birleşimi kavramı olan Kafala kurumunun analizinde Avrupa'daki uzlaşmanın nasıl olduğunu anlamaktır. İkinci bölümde ise, üç Avrupa ülkesinde Kafalaya ilişkin benimsenen çözümlerin tamamen farklılıkları ve nasıl olduğunu vurgulamak amacıyla, İtalyan, Fransız ve İngiliz hukuk sistemlerinde en önemli kararları analiz edecektir.

GİRİŞ

Avrupa'da göçmenlerin sayısında önemli bir artış olmuştur ve bu durum Avrupa Ülkelerinin yapısını ve yasal işleyişi üzerindeki sistemleri de etkilediği için büyük olasılıkla, yasal sistemlerin orta vadede değişmesi gerekecektir.

“Aile, her sosyal toplum tarafından kabul edilen toplumdaki en temel sosyal gruptur, ailenin fonksiyonlarının zamanla değişmesi1 aile için kültürel-etnik etkilerinde en hassas alandır bu yüzden antropometriği sosyolojik ve hukuki nedenlerle (...) değişen aile kavramı toplumun yapısını değiştirmektedir”.