Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Hukuk Eğitiminde Arz ve Talep

Kemal GÖZLER

ÖZET:

Ülkemizde son yıllarda hukuk eğitimine olan talep şimdiye kadar görülmemiş oranda artmıştır. Ne var ki talepteki artışa paralel bir şekilde arz artırılamamıştır. Türkiye’de son yıllarda pek çok hukuk fakültesi kurulmuş olmasına rağmen, bunların neredeyse hepsinde öğretim üyesi açığı vardır. Tabiri caizse, hukuk öğretim üyeleri, ülkemizde karaborsaya düşmüş durumdadır. Bu makalede hukuk eğitimine talebin nasıl ve neden arttığı ve keza bu talebi karşılamada arzın nasıl ve neden yetersiz kaldığı sorularına cevap aranmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Hukuk Eğitimi, Hukuk Fakülteleri, ÖSS, ÖSYM, Hukuk Öğretim Üyeleri, Hukuk Öğrencileri.

Türkiye’de son yıllarda hukuk eğitimine talep öylesine artmıştır ki, bu talep karşısında arz yetersiz kalmaktadır. Önce hukuk eğitimine talebin nasıl ve neden arttığını ve sonra da bu talebi karşılamada arzın nasıl ve neden yetersiz kaldığını görelim.

I- Hukuk Eğitimine Talep

Hukuk fakülteleri ne her zaman talep olmuştur. Hukuk fakültesi kontenjanları hiçbir zaman boş kalmamıştır. Lise öğrencilerinin gitmek istediği fakültelerin başında her zaman hukuk fakülteleri gelmiştir. Ancak son yıllarda hukuk fakültelerine talep, geçmiş yıllarda görülmeyen ölçüde artmıştır. Tabiri caizse, hukuk eğitimi son yılların “modası” haline gelmiştir.