Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Kapsamında Disiplin Suç ve Cezalarının Kanuniliği

Legality of Disciplinary Crimes and Punishments as Part of State Personnel Law Numbered 657

Mehmet Fatih GÜRKAN

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında disiplin suç ve cezalarının kanuniliği konusunun incelendiği bu çalışmada; hukuk devleti ilkesi, memurluk güvencesi ve temel hak ve hürriyetler açısından büyük bir önem arz eden kanunilik ilkesinin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamındaki suç ve cezalar açısından uygulanabilirliği ele alınmıştır. Ayrıca söz konusu konuya ilişkin gerek öğretinin, gerekse yargı mercilerinin konuya bakışı doğrultusunda bir takım eleştirilere ve önerilere yer verilmiştir.

Kanunilik İlkesi, Disiplin Suç ve Cezaları, İdari Yaptırım, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Kapsamında Disiplin Suç ve Cezaların Kanuniliği, Kanunilik İlkesinin Sonuçları.

In this study in which the legality of disciplinary crimes and disciplinary punishments within the scope of Public Servants Law numbered 657 has been considered; the practicability of the principle of legality which is very important for principle of state law, assurance of being a servant and basic rights and liberties with regard to the crimes and the punishments within the scope of Public Servants Law numbered 657 has been handled. Besides, in this study, several criticisms and proposals in the direction of both doctrine’s and judicial locality’s outlook on respective topic have been included.

Principle of Legality, Disciplinary Crimes and Punishments, Administrative Sanction, Public Servants Law Numbered 657, The Legality of Disciplinary Crimes and Disciplinary Punishments Within the Scope of Public Servants Law Numbered 657, The Results of the Principle of Legality.

GİRİŞ

Çalışmanın konusunu oluşturan "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında disiplin suç ve cezalarının kanuniliği ilkesi" başlığı altında idarenin söz konusu kanuna dayanarak verdiği disiplin cezalarının kanunilik ilkesine uygun olup olmadığı incelenecektir. Suçların ve cezaların ancak kanuna dayanmasını öngören kanunilik ilkesinin kendi içinde ayrıca kıyas yasağını, geçmişe etki yasağını, lehe hüküm uygulamasını ve aleyhe düzetme yasağını da içermesi nedeniyle, bu unsurlar da ayrıca incelenecektir.

Çalışmada konunun daha iyi anlaşılması için kavramsal bir değerlendirme yapılmıştır. Bu bağlamda, ilk olarak; disiplin cezalarının bir idari yaptırım türü olması nedeniyle idari yaptırım kavramı açıklanmıştır. İkinci olarak; bir idari yaptırım türü olarak disiplin suç ve cezasının kavramsal değerlendirmesi yapılmıştır. Son olarak; çalışmada disiplin suç ve cezaları bakımından kanunilik ilkesi inceleneceğinden dolayı kanunilik ilkesi açıklanmıştır.

Çalışmada 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında Kanunilik ilkesinin anayasal anlamda ne kadar geçerli olması gerektiği incelendikten sonra, disiplin suç ve cezalarında kıyas yasağının uygulanabilirliği öğreti ve yargı kararları ışığında ayrıntılı bir şekilde anlatılacak ve bir takım çözüm önerileri getirilecektir.