Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Gümrük Kanunu Kapsamında Beyan Dışı Bırakılan Yolcu Beraberi Kişisel ve Hediyelik Eşya

Undeclared Accompined Personal Belongings and Giftware in the Context of Customs Law

Cem Barlas ARSLAN

Gümrük Kanunu’nda yolcu beraberi kişisel ve hediyelik eşyalara muafiyet tanınmaktadır. Muafiyet tutarı kişisel eşyada 150, hediyelik eşyada ise 430 Euro’dur. Muafiyet sınırını aşan ancak 1.500 Euro’ya kadar değer sahip eşyalar, tek ve maktu oranda vergiye tabi tutulmaktadır. Eşya değeri 1.500 Euro’yu aştığında ise yürürlükteki ithalat vergileri tahsil edilmektedir.

Muafiyet kapsamındaki kişisel eşyaların miktarları belirlenmiştir. Bu noktada, gerek uygulamada gerekse teoride Kanun lafzından dolayı ortaya çıkan ya da çıkabilecek çelişkiler söz konusudur. Özellikle beyan dışı bırakılan eşyalarla ilgili olarak vergilendirme ve yaptırımın ne şekilde olacağı makale kapsamında irdelenmiş ve mevzuat hükümleriyle yorumlanmıştır.

Gümrük, Yolcu, Muafiyet, Beyan.

In Customs Law there is an exemption for passenger accompined personal belongings and giftwares. Deductable amount for personal belongings is € 150 and € 430 for giftwares. Belongings and giftwares, which pass exemption limit but which are below € 1.500 are subject to lum-sum taxation. Amounts above € 1.500 are taxed according to current import duty rates.Amounts of exemption on personal belongings and giftwares are specified in law. There appears some contradictions, both in theory and in practice, as a result of the ambiguousness of the letter of law at this point. In this study, issues of taxation and sanction of undeclared personal belongings and giftware will be interpreted according to legal provisions.

Customs, Passenger, Exemption, Declaration.

I. GİRİŞ

Gümrükler, bir devletin egemenlik alanlarını belirleyen sınırlardır. Devletler; siyasi, idari ve mali tedbirler ve uygulamalarla gümrükleri, egemenlik alanlarına bir kalkan olarak kullanırlar. Sınırların geçirgenliğinin arttığı günümüz ekonomik ve sosyal düzeni içinde, özellikle mali tedbirler, soyut kuralların gümrük uygulamalarına somut olarak yansımasıdır.

Türk hukuk sisteminde, gümrük uygulamalarına ilişkin temel esaslar, Gümrük Kanunu ile Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve ilgili ikincil mevzuat ile belirlenmiştir. Gümrük uygulamasına yönelik olarak belirlenen esaslar arasında muafiyet ve istisnalara da yer verilmiştir.