Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

5411 Sayılı Bankacılık Kanununa Göre Kredi Sınırlamaları

Credit Restrictions According to Banking Code no 5411

Selin SERT

5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun amacı, kanunun 1. maddesinde finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanmasına, kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunmasına ilişkin usûl ve esasları düzenlemek olarak belirtilmiştir. Kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışabilmesi aynı zamanda da tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunabilmesi için birtakım kredi sınırlamalarının getirilmesi kaçınılmazdır. Bu bağlamda 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun “Sınırlamalar” başlıklı dördüncü bölümünün üçüncü kısmı, ayrı bir öneme sahiptir. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 54. ve devamı maddelerinde kredi sınırlamalarına, kredi sınırlamalarına tabi olmayan işlemlere, ortaklık paylarına ilişkin sınırlamalara, gayrimenkul ve emtia üzerine işlemlere, sandık ve vakıflara ilişkin işlemlere ve bağış sınırlarına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.

Bankacılık Hukuku, Kredi Sınırlamaları, Kredi Sınırlamalarına Tabi Olmayan İşlemler, Ortaklık Paylarına İlişkin Sınırlamalar, Gayrimenkul ve Emtia Üzerine İşlemler, Sandık ve Vakıflara İlişkin İşlemler, Bağış Sınırları.

In the 1st article of Banking Law no.5411, the objective of this law is stated as to regulate the principles and procedures of ensuring confidence and stability in financial markets, the efficient functioning of the credit system and the protection of the rights and interests of depositors. It is inevitable to restrict the bank loans in order to maintain the efficient functioning of the credit system and protect the rights and interests of depositors. In this context, Banking Law no.5411 part four, section three has a distinctive importance. The 54th and the following articles of Banking Law no.5411 are related to the loan limits, transactions that are not subject to loan limits, restrictions pertaining to partnership shares, transactions on property and commodity, transactions pertaining to funds and foundations and grant limits.

Banking Law, Loan Limits, Transactions That are Not Subject to Loan Limits, Restrictions Pertaining to Partnership Shares, Transactions on Property and Commodity, Transactions Pertaining to Funds and Foundations, Grant Limits.

I. GİRİŞ

Bankalar kredilerin yayılmasını sağlamak1 suretiyle bir yandan geniş kitlelerin banka kredilerinden yararlanmalarını gerçekleştirmek, diğer taraftan da bankaların bütün kaynaklarını sınırlı birkaç kişiye bağlanmalarını önleyerek risklerini dağıtma amacını taşımaktadırlar2. Dolayısıyla, kredilerinin yayılmasını isteyen banka, kredi kullandırırken bu kredilere bazı sınırlandırmalar getirerek, kredilerin birkaç kişi tarafından kullanılmasını engellemeyi ve geniş kitlelere yayılmasını hedeflemektedir. Banka; kredilere sınırlandırma getirerek mevduat sahiplerini güvence altına alır, banka kaynaklarının toplumun daha geniş bir kesimine sunularak ekonomik kaynakların harekete geçirilmesini sağlar ve risklerini de azaltmış olur.

5411 sayılı Bankacılık Kanunun üçüncü kısmı sınırlamalar başlığını taşımaktadır. Bu sınırlamalarda, 54. madde hükmü ile getirilen kredi sınırlamalarından, 55. madde hükmü ile sınırlamaya tabi olmayan işlemlerden, 56. madde hükmü ile ortaklık paylarına ilişkin sınırlamalardan, 57. madde hükmü ile gayrimenkul ve emtia üzerine yapılan işlemlerdeki, 58. madde hükmü ile sandık ve vakıflara ilişkin işlemlerdeki ve son olarak 59. madde hükmü ile bağışlama konusundaki sınırlamalardan bahsedilmiştir.