Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kordon Kanı Bankacılığının
 Hukuki Boyutta Değerlendirilmesi

Cord Blood Banking Evaluation of the Legal Dimension

Selin SERT

Kordon kanı bankacılığı dünyada birçok hastalığın tedavisinde uzun zamandan beri kullanılmaktadır. Ülkemizde de kordon kanı bankacılığının yaygınlaşması ile birlikte çeşitli hukuki sorunlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Makalede kordon kanı bankacılığı sözleşmesinin hukuki olarak nitelendirilmesine ve hak sahipliği sorunlarının incelenmesine değinilecektir.

Kordon Kanı Bankacılığı, Sözleşme.

Cord blood banking has been long used in the treatment of many diseases in the world. Expansion of cord blood banking in our country, with a variety of legal problems began to emerge. Cord blood banking contract qualify as a legal entitlement to work and study issues will be taken up.

Cord Blood Banking, Contract.

A. GENEL OLARAK

Bebek, anne karnında yaşamını, göbek kordonu yardımıyla sürdürmektedir. Bu süreç ise, anne damarlarına bebeğin bağlanması ile değil, plasenta (bebeğin-eşi) yardımıyla gerçekleşmektedir. Plasentanın görevi; bebek ile anne arasındaki besin ve oksijen alışverişini sağlamaktır. Doğum gerçekleştikten sonra, plasentanın işlevi sona erer ve plasenta bebekle birlikte anne rahminin dışarısına atılır. Kordon kanı ise; bebeğin doğumundan sonra plasenta içindeki kana verilen isimdir1. Bu kanın en önemli özelliği; kök hücre2 açısından zengin olmasıdır3. Vücudumuzdaki bütün diğer hücreler, dokular ve organlar kök hücrelerden oluşmaktadır. Bu yüzden kök hücreler ana hücreler olarak adlandırılmaktadır. Daha sonra değişime uğrayacak olan bu hücreler, çoğalabilme, kendini yenileyebilme ve başka dokuların hücrelerine dönüşebilme kabiliyetine sahiptir. Kök hücreler; kemik iliği, beyin4, karaciğer, kan damarları, kaslar ve kordon kanında bulunmaktadır5. Bu anlamda kordon kanı; kök hücrelerin nakledilmesi için bir kaynak işlevi görmektedir.

Kordon kanını; bebeğin doğumu esnasında elde edilmesi sebebi ile kordon kanından elde edilen kök hücreler genç hücrelerdir. Donduruldukları andan itibaren yaşlanmaları ve yıpranmaları da durdurulmuş olur. Tekrar çözüldüklerinde dahi çoğalma hızları diğer kaynaklardan elde edilen kök hücrelere oranla daha fazladır.