Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Mal Sigortalarında Başkası Hesabına Sigorta

Samim ÜNAN

GİRİŞ

“Başkası hesabına sigorta” (assurance pour le compte d’autrui; Versicherung für Rechnung eines Anderen; insurance for the account of another person) 2011 tarihli Türk Ticaret Kanunu’nda “başkası lehine sigorta” başlığı altında düzenlenmiştir. 1956 tarihli (önceki) TTK, sigorta hukukunda yerleşmiş deyim olan “başkası hesabına sigorta” deyimini kanımızca doğru olarak tercih etmiş bulunmakta idi.

Başkası hesabına sigorta, yalnızca mal veya sorumluluk sigortalarında değil, can sigortalarında da söz konusu olabilir. Bu sebeple bu konunun genel hükümler başlığı altında düzenlenmesi lazımdır. Bununla birlikte hayat sigortasında “lehtar tayini” hakkında özel hükümlere gereksinim olduğundan, hayat sigortası düzenlenirken lehtar tayinine ilişkin ayrı hükümlere yer verilmesi de gerekir. TTK yukarıda sayılan bu gereklerden sadece ilkini yerine getirmiştir.

Başkası hesabına sigorta, üçüncü kişi lehine yapılan bir sözleşmedir. Bu sebeple, bu hukuksal kurum incelenirken Borçlar kanunu’nda yer alan başkası lehine sözleşmeye ilişkin kuralların da dikkate alınması gerekecektir. Kaldı ki, TTK 1451 uyarınca, sigorta sözleşmesine, BK hükümleri de tamamlayıcı olarak uygulanmak zorundadır.