Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sigorta Hukukunda Güvence Hesabı Kavramı

The Concept of law Assurance Account

İlknur ULUĞ CİCİM

5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun kabul edilmesi ile tüm zorunlu sigortalara ilişkin olarak bir takım koşulların oluşması halinde ortaya çıkan zararların bu sigortalarla saptanan geçerli teminat miktarlarına kadar karşılanması amacıyla Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nezdinde Güvence Hesabı oluşturulmuştur. Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı’nın yerini, daha geniş düzenleme niteliği taşıyan “Güvence Hesabı” almıştır. Bu çalışmada Güvence hesabına başvurulabilme koşulları, hesabın kapsamı, kuruluşu, gelirleri, hesaba başvurabilecek kişiler, ibraz edecekleri belgeler, hesabın tazmin ettiği zararın türü, zarar görenlerin Hesaba dava açma hakları, hesaptan yapılan ödemeler, rücu hakkı ve halefiyet konuları üzerinde durulmaktadır.

Güvence Hesabı, Garanti Fonu, Zorunlu Sigortalar, Karayolları Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası.

With the adoption of Law of Insurance nr 5684, the ''Assurance Account'' was established and founded within the body of '' Association of the Insurance and Reinsurance Companies of the Turkey'', to cover the loses of the Aggrieved according to the amounth of coverage regard to the compulsary insurance with the accurance of certain conditions.

All of the liabilities of the Highway Traffic Guarantee Account had been replaced with Assurance Account, which has a wider scope.The main subjects of this Study are; Requirements of the Application to the Account, the Scope, the Establishment, the Income, One to be applied, The documents to be held, Damages indemnified by the Account, Right to sue of the Aggrieved, Payments to the Aggrieved, Right to Encourse and Subrogation.

Assurance Account, Guarantee Fund, Compulsory Insurance, Traffic Insurance.

GİRİŞ

Türkiye’de güvence hesabı ilk defa garanti fonu adı altında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanuna (mad.108) dayanılarak 03. 05. 1997 tarihinde yayınlanan Karayolları Garanti Fonu Yönetmeliği ile kurulmuştur. Bu yönetmelik 03.07.2002 tarihinde Karayolları Garanti Sigorta Hesabı Yönetmeliği ile de değiştirilmiştir. 26. 07. 2002 tarihinde yayınlanan 5684 sayılı Sigortacılık Kanunun 14. maddesindeki düzenleme ile birlikte, Türkiye’de bulunan bütün zorunlu sigortalar için kullanılacak bir güvence hesabı kurulmuştur. Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 108. ve 107/3. maddelerinde yer aldığı içindir ki, yeni 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrasıyla söz konusu maddeler yürürlükten kaldırılmıştır. Bu yeni düzenlemeyle, önceki Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı’nın yerini kapsamı daha geniş olan Güvence Hesabı almıştır. Önceden Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabından yararlanma, 2918 sayılı KTK’daki Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası ile sınırlıydı. Güvence Hesabında ise, tüm “zorunlu sigortalar” kapsama alınmıştır. Bu hesap zorunlu sigortaları yapmaksızın faaliyette bulunan kişilerce verilecek zararları karşılamak için oluşturulmuştur1.

5684 sayılı Sigortacılık Kanunun 13. Maddesi, 2918 sayılı KTK ve 10/7/2003 tarihli ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ile ihdas edilen zorunlu sorumluluk sigortaları ile bu Kanunla mülga 21/12/1959 tarihli ve 7397 sayılı Sigorta Murakabe Kanunu çerçevesinde ihdas edilmiş olan zorunlu sigortalara ilişkin olarak belirli koşulların oluşması ve ortaya çıkan zararların bu sigortalarla saptanan geçerli teminat miktarlarına kadar karşılanması amacıyla, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nezdinde Güvence Hesabı oluşturulması hükme bağlanmıştır (SK 14. mad.).

5684 sayılı Sigortacılık Kanunun 14. maddesi ile oluşturulan Güvence Hesabının kuruluşuna, işleyişine, fon varlıklarının nemalandırılmasına, hesaptan yapılacak ödemelere, gerek ilgililere gerekse Türkiye Motorlu Taşıt Bürosuna yapılacak rüculara ilişkin “Güvence Hesabı Yönetmeliği” hazırlanmış ve 26.07.2007 tarih ve 26594 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Aynı Kanunun 24. maddesi uyarınca oluşturulacak bilgi merkezine ve Komisyona yapılacak katkı payı ve diğer harcamaların esasları da ayrıca düzenlenmiştir. 19.06.2009 tarihinde yayınlanan “Güvence Hesabında Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile Güvence Hesabı Yönetmeliğinin maddelerinin bir kısmında değişiklik yapılmıştır.