Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yargıtay Karar İnceleme

Cansu ORTANCA

I. ÖZET

Yargılamaya konu olayda, olayın meydana geldiği ve güvenlik zafiyetinin söz konusu olduğu ilçede yaşanan olaylar nedeniyle öfkeli bir grup, o olaylara dahli olduğu düşüncesi ile sanığın ve ailesinin bulunduğu aracın önünü kesmişlerdir. Ardından araca yaklaşıp, aracı çember içine almışlardır. konusu grup araca ve içinde bulunanlara karşı saldırgan davranışlarda bulunmuşlar, sanık ve ailesinin tehlike ve panik etkisinde kalmalarına sebep olmuşlardır. Kullandığı araçla kalabalığı aşması mümkün olmayan sanık, ailesine ve kendisine yönelmiş tehlikenin ağırlaşması sonucu, aracın camından elini çıkararak, tabanca ile rastgele ateş etmiştir. Bu fiil neticesinde bir kişi hayatını kaybetmiş, üç kişi de yaralanmıştır.

Olay üzerine yapılan yargılamada, yerel mahkeme (Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi) söz konusu fiilin olası kast ile adam öldürme suçunun haksız tahrik koşulları altında işlendiğine hükmetmiştir. Temyiz mercii (Yargıtay 1. Ceza Dairesi) ise yerel mahkemenin haksız tahrik tespitini yerinde bulmayarak, olaydaki fiilin meşru müdafaa kapsamında olduğunu belirtmiş, sanığın fiilini meşru müdafaa sınırını aşan fiil olarak nitelemiş fakat sınır aşımının mazur görülebilecek korku, heyecan ve paniğe dayanması sebebiyle ceza sorumluluğunu ortadan kaldıran bir halin mevcut olduğunu ifade ederek yerel mahkeme kararını bozmuştur.

II. OLAY

09.11.2005 günü saat 12.00 sularında Ş... ilçesi C... caddesinde bulunan Ö... pasajında patlatılan bomba nedeniyle bir kişi ölmüş, bir kişi de yaralanmıştır. Bu olayın şüphelisi olarak düşünülen, sivil araçla ve kıyafetle orada bulunan iki askeri görevli, olayın hemen ardından yöre halkı tarafından yakalanmış, araçlarına, silahlarına ve diğer eşyalarına el konulmuştur. Bombalama eylemi nedeniyle olay yerinde kalabalık insan grupları oluşmuş, bu gruplar, bombalama eylemini bahane ederek kamu binalarına saldırıda bulunmuşlar, bazı araçları yakmışlar, yolların bir kısmını ağaç direklerle bariyer yapmak suretiyle kapatıp, direkleri, lastik ve benzeri eşyaları yakmışlardır. İlçede meydana gelen bu eylemden güvenlik güçlerini sorumlu tuttukları için, güvenliği sağlamaya çalışan kolluk kuvvetlerine de mukavemet göstermişler, şüpheli olduklarını düşündükleri iki askeri görevli ile araçlarında bulunan silahlar ve diğer eşyaları güvenlik kuvvetlerine teslim etmemişler, el koydukları aracı yakmışlardır. Bunun üzerine, halkın mukavemetini güç kullanarak kırmayı başaran güvenlik kuvvetleri, iki askeri görevliyi kalabalıktan kurtararak İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürebilmişler, başkaca olay yeri tespiti, delil toplanması ve güvenliğin sağlanması işlemi yapamadan olay yerinden ayrılmak zorunda kalmışlardır. Bu arada kalabalık insan gruplarının sayısı zaman ilerledikçe artmış, ilçede güvenlik zafiyeti oluşmuştur. Saat 16.30 sularında ilçede görevli Cumhuriyet Savcısı tarafından söz konusu araç üzerinde delil keşif yapmak amacıyla, heyet halinde olay yerine gidilmiştir. Keşif yerine 60-70 metre uzaklıkta yine kalabalık bir insan grubu cadde üzerinde beklemeye ve ateş yakmaya devam etmiştir. Mevsim ve coğrafi şartlar itibariyle havanın iyice kararmış olduğu, tanık olarak dinlenen Cumhuriyet Savcısının anlatımına göre; keşfi bekleyen grubun bulunduğu yerden kimliği belirlenemeyen kişilerce uzun namlulu silahlarla havaya ateş açıldığı, hatta keşif heyetinin hemen yakınında bulunan ve yöre halkından olan Emin isimli şahsın, keşif yapılan araç içerisinde bulunan uzun namlulu silahı alarak şarjörünü taktığı ve kurma kolunu çekip, Cumhuriyet Savcısına ve yanındakilere doğrulttuğu, ancak keşif yerinde bulunan diğer kişilerce zor kullanılarak engel olunduğu, keşfin güvenlik sebebiyle yapılamaz duruma geldiği anlaşılmıştır.