Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Gümrüklerde Yeni Dönem: 7.10.2009 Tarihi İtibariyle Gümrük Kanunu ve Yönetmeliğinin Getirdikleri

Caner SEVİMLİ

I. Genel Olarak Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği ile Getirilen Yenilikler

Türkiye 1959 yılında Avrupa Birliği’ne tam üyelik başvurusunda bulunarak ilk adımı atmış; daha sonra 1964 yılında yürürlüğe giren Türkiye ile AET Arasında Bir Ortaklık Yaratan Ankara Anlaşması’nın1 ardından, Türkiye ile AET arasında Katma Protokol imzalanmıştır2. Türkiye, 1987 yılında, Avrupa Birliği’ne tam üyelik başvurusunda bulunulmuştur. 1995 yılında Avrupa Birliği Türkiye Ortaklık Konseyi’nin 1/95 sayılı kararıyla, Gümrük Birliği’ne girilmiştir. Türkiye, Gümrük Birliği’ne girişi ile birlikte birçok yükümlülüğü üstlenmiştir. Bu çerçevede 1999 yılında 4458 sayılı Gümrük Kanunu kabul edilmiş olup, bu Kanun 5.2.2000 tarihinde yürürlüğe girmiştir3.

Gümrük Birliği’nden itibaren, Avrupa Birliği’nin gümrük mevzuatında birçok önemli değişiklikler olmasına rağmen, bu değişiklikler Türkiye’de Gümrük Kanununa yansıtılmamıştır. Değişikliklerin yapılmasında yaşanan dokuz yıllık gecikme, Türkiye’de dış ticaret konusunda faaliyet gösteren firmalarımızın yurt dışı pazarlarda rekabet gücünü kaybettirmiştir.

2009 yılında Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde, Gümrük Kanunu’nda bazı değişiklikler yapılmıştır4. Bu değişikliklerle beraber yeni bir gümrük yönetmeliği de hazırlanmıştır. Değişiklik ve Gümrük Yönetmeliği aynı gün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir5.