Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Hukuk Tarihi Metodolojisi

Metodology of History of Turkish law

Bu makalede genel olarak metodolojinin önemi ve Türk hukuk tarihinde metodoloji konusu üzerinde durulmuştur. Hukuk tarihinin tanımı, konusu, önemi, bölümleri ve kaynakları ele alınmıştır. Hukuk tarihi ile ilgili bir çalışma yaparken ya da bir hukuk tarihi kitabı okurken öncelikle metodolojisini bilmek gerekmektedir. “Usul esasa mukaddemdir” kaidesi gereği öncelikle yöntemin bilinmesi, sonra içeriğe geçilmesinde yarar vardır.

Hukuk, Tarih, Hukuk Tarihi, Metod, Metodoloji.

The article reviews a general importance of methodology and specificallly of the history of turkish law, especially the definition of the history of law, subject of the disipline, stucture and sources of the disipline. The methodology of the history of law is important while study the subject. Acording to the rule “Method precedes content”, primarily method must be first determined, then content should be analyzed.

History, Law, History of Law, Method, Methodology.

GİRİŞ

Aynı anlamda kullanılan metod, usul ve yöntem kelimeleri, bir amaca ulaşmak için kullanılacak yol ve tarz demektir. Metodoloji ise yöntembilim, ilm-i usul anlamına gelir. Herhangi bir konuda içerik olarak inceleme yapmadan önce usul ve yöntem belirlenir. "Usul esasa mukaddemdir" kaidesi bunu ifade etmektedir.

Yöntem ve usul konularının mantıkla yakından ilgili bulunmaktadır. Çünkü yöntem konusu önceleri klasik mantık biliminin içerisinde yer alırken, Rönesans ile birlikte bağımsız bir bilim dalı haline gelmiştir. Yöntembilim, klasik mantıktan doğduğu için de aralarındaki etkileşim devam etmektedir.