Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Güncel Yargıtay Kararları Işığında HMK'nın Kısmi Davaya İlişkin Düzenlemesi

Gökçen Topuz

I. GENEL OLARAK

Kısmi dava, aynı hukuki ilişkiden kaynaklanan alacağın tamamının değil, şimdilik sadece bir kısmının talep edildiği davayı ifade etmektedir1. Kısmi dava, 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nda özel olarak düzenlenmemiş olmasına rağmen, mahkemelerin görevine ilişkin kurallar arasında 4. maddedeki düzenlemeden hareketle, kısmi davanın hukukumuzda mümkün olduğu kabul edilmekteydi2. Ancak Kanun’da bu hüküm dışında kısmi davaya ilişkin herhangi bir düzenleme olmadığı için, kısmi dava ile ilgili olarak bir takım sorunlar ve farklı görüşler söz konusu idi. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun yürürlükte olduğu dönemde, esas olarak kısmı davanın açılma amacının, yüksek yargılama harç ve masraflarından tasarruf etmek olduğu kabul edilmekteydi3. Kısmı dava açan davacının fazlaya ilişkin haklarını saklı tutmaması halinde, dava konusu edilmeyen bölümden davacının zımnen feragat ettiği kabul edilmekte4, yine saklı tutulmayan kesim için ayrı bir dava açılmasına kesin hüküm nedeniyle karşı çıkılmakta idi.

6100 sayılı Hukuku Muhakemeleri Kanunu’nda ise, kısmi dava başlığı altında 109. maddede düzenleme yapılmıştır. Söz konusu madde aynen şu şekildedir:

HMK m.109-(1) Talep konusunun niteliği itibarıyla bölünebilir olduğu durumlarda, sadece bir kısmı dava yoluyla ileri sürülebilir.