Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Güncel Yargıtay Kararları Işığında Mahkemelerin Görevi

Mine Akkan

A. GÖREVLİ MAHKEMENİN TESPİTİNDEKİ ZORLUĞUN SEBEBİ

Mahkemelerin görevi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (m.1-4 çekişmeli yargı, m.383 çekişmesiz yargı) yanında, diğer kanunlarda da düzenlenmiştir. Mahkemelerin görevi ile ilgili çeşitli kanunlarda hüküm bulunması sebebiyle görevli mahkemenin tespiti bazı durumlarda zorluk göstermektedir.

Çalışmamızda, özellikle 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden sonraki yeni düzenlemeler çerçevesinde verilen Yargıtay kararlarına değinilecektir. Ancak görevle ilgili hükümler sadece Hukuk Muhakemeleri Kanunu’ndaki düzenlemelerden ibaret değildir. Bu sebeple konunun bütünlüğü açısından Yargıtay’ın son yıllarda verdiği kararlar çerçevesinde görevle ilgili diğer kanunlardaki düzenlemelerin de birlikte değerlendirilmesi gerekliliği söz konusudur.

5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun’un 4. maddesine göre “Hukuk mahkemeleri, sulh hukuk ve asliye hukuk mahkemeleri ile özel kanunlarla kurulan diğer hukuk mahkemeleridir.”